Munkatársunk előadása Párizsban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/05/07

 

2024. április 23–24-én rendezték meg a francia nemzeti könyvtár épületében az internetes tartalmak megőrzésével foglalkozó intézményeket tömörítő nemzetközi konzorcium, az International Internet Preservation Consortium (IIPC) közgyűlését és konferenciáját.  

 

A rendezvénysorozat egyik kapcsolódó eseménye a fiatal kutatók számára megszervezett „Early Scholars Spring School on Web Archives” című workshop, amelynek második napján dr. Kalcsó Gyula, az OSZK Digitális Bölcsészeti Központ Webarchiválási Csoportjának vezetője is részt vett. A kerekasztal-beszélgetésen röviden ismertette a nemzeti könyvtárban folyó webarchiválási tevékenységet, valamint bemutatta az archivált webtartalom kutatási célú hasznosításának lehetőségét az ukrajnai háborúval kapcsolatos hírek szövegbányászattal és vizualizációval történő feldolgozásán keresztül.  

A konferencia előadásai előtt különböző workshopok is zajlottak, többek közt a Browsertrix és a SolrWayback programok bemutatója. Ezek olyan technológiák, amelyeket az OSZK is használ. Előbbi egy új archiváló eszköz, amellyel a modern, dinamikusan generált weboldalakat jobb minőségben lehet menteni, utóbbi pedig lehetővé teszi az archívumban való teljes szövegű keresést, valamint különböző statisztikai elemzéseket is készít. 

Az esemény második napján különböző szekciók előadásait látogathatták a résztvevők. Ezek a mesterséges intelligencia használatáról, az archívumokhoz való hozzáférésről, az együttműködési lehetőségekről és a jogi, valamint etikai kérdésekről szóltak.  

Az OSZK 2018 óta tagja az IIPC-nek. Az intézmény munkatársai rendszeresen előadnak a szervezet szakmai programjain, egy ideig az oktatási munkacsoport tevékenységébe kapcsolódtak be.