Nemzetközi szórövidítési jegyzék - List of serial title word abbreviations (LSTWA)

 

Tekintettel az ISSN hálózat nemzetközi jellegére, és az ISSN adatbázis rekordjaiban képviselt nyelvek nagy számára, az ISO (International Standards Organisation = Nemzetközi Szabványosítási Szervezet) az ISDS Nemzetközi Központot bízta meg 1974-ben az ISO 4 (Information and documentation - Rules for the abbreviation of title words and titles of publications = A kiadványok címében előforduló szavak és a kiadványok címének rövidítési szabályai) szabvány gondozásával, valamint a List of serial title words abbreviations (Az időszaki kiadványok címében előforduló szavak rövidítési jegyzéke) karbantartásával.

Az ISSN nemzeti központok állapítják meg országuk nyelvén a szórövidítéseket az ISO 4 előírásait követve, és bejelentik azokat az ISSN Nemzetközi Központnak érvényesítés és a nemzetközi szórövidítési jegyzékben történő közlés céljából.

A nemzetközi szabvány honosított előírásait a Magyar Szabványügyi Testület az MSZ ISO 4:2000 szabványban adta közre.

A nemzetközi jegyzék kb. 56 000 szót, illetve rövidítést tartalmaz, 65 nyelven. A List of serial title words abbreviations (LSTWA) szabadon hozzáférhető a párizsi ISSN Nemzetközi Központ honlapján: http://www.issn.org/services/online-services/access-to-the-ltwa/