A magyarul tudó horvát klasszikus – Miroslav Krleža

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2012/05/30

Az idős KrležaAz OSZK Nemzeti Ereklyeterében 2011-ben megrendezett Krleža-kiállítás a balatonfüredi Kisfaludy Galériában lesz látható 2012. június 8. és 2012. július 22. között. A Miroslav Krleža életművének magyar recepcióját bemutató összeállítást az új helyszínhez alkalmazkodva adaptálták az OSZK munkatársai.

A kiállításról
A korábban tiszteletbeli magyar írónak is nevezett Miroslav Krleža életművének magyar recepcióját bemutató összeállítás csomópontok, nagyobb témák foltszerű megjelenítése által mutatja be a nagy horvát klasszikust. Krleža magyar kultúrával való korai találkozásának meghatározó élménye, a magyar-horvát közös múlt egészét átfogó reflexióinak folyamata, a rövid ideig tartó magyarországi Krleža-kultusz, valamint az enciklopédista Krleža írásainak hungarológiai vonatkozásai és az életmű gazdag magyar fogadtatása (vö.: Glembay-trilógia) témái köré építkezik a kiállítás.

A magyar nyelv elsajátítása, az Ady és Petőfi költészetével való találkozás katartikus élménye, valamint az író legkülönbözőbb magyar irodalmi, történelmi és egyéb kulturális kérdésekre – a honfoglalásra, Szent István királyra, Hunyadi Mátyásra, az Osztrák-Magyar Monarchiára, a Trianon-jelenségre vagy az 1950-es évekre1929. A fiatal Krleža – vonatkozó megállapításai mellett az Országos Széchényi Könyvtár gazdag gyűjteményének számos becses darabja is látható a kiállításon, többek között a Krleža számára alapvető élményt jelentő Vörösmarty-költemény, A vén cigány autográf kéziratos oldalának másolata, vagy a Monarchia utolsó éveinek hangulatát idéző képeslap-összeállítások és a magyar történelmi fordulópontokat megjelenítő plakátok, röplapok is.

A 2011-es kiállítás virtuális tárlata

A Kisfaludy Galéria honlapja

Cikk a Veszprém Megyei Naplóban