Anba Ermia kopt püspök látogatása az OSZK-ban

Printer-friendly versionPDF version
2014/09/15

2014. augusztus 22-én baráti látogatásra könyvtárunkba érkezett Anba Ermia kopt keresztény püspök, a kairói Kopt Ortodox Kulturális Központ igazgatója. A püspököt Tüske László főigazgató úr fogadta és vezette körbe a nemzeti könyvtár épületében.

A Térképtárban Pászti László osztályvezető üdvözölte a püspököt és személyi titkárát. Ezt követően két térképet mutatott meg a látogatóknak. Az egyik az amszterdami Pieter Morteier által kiadott mű (1692), amely a Szentföld tágabb térségében, az Egyiptomban és Arábiának Palesztinával határos sivatagi területein élt szerzetesek életével foglalkozik a kereszténység korai, 3–6. századaiban. A másik Gottfried Hensel hirschbergi rektor „Miatyánk” térképe (1741) volt, amely az ima első két sorát ismerteti az egyes kontinensek fontosabb nyelvein.
A Kézirattárban Bakos József fogadta a vendégeket, és a tár Cod. Afr. 5 jelzetű, rendkívül érdekes és további kutatásokat igénylő „exotikus” kéziratát mutatta be.

A Régi Nyomtatványok Tárában Dalloul Zaynab többnyelvű (arab, héber, etióp, szír stb.) antikvákat készített elő a látogatóknak. Anba Ermia figyelmét a Szent Máté evangéliumát 12 nyelven közlő régi nyomtatvány keltette fel különösen. A püspök nagy érdeklődéssel hallgatta és nyugtázta, hogy Misztótfalusi Kis Miklós (1650–1702) amszterdami műhelyében rendelkezett kopt betűkkel, vagyis az ott élő kopt közösségek számára – nagy valószínűséggel – nyomtathatott kopt nyelvű kiadványokat is!

Dalloul Zaynab a kopt nyelvű (apokrif) iratokra irányuló mai magyarországi kutatásokra is felhívta a figyelmet: bemutatta a Jakab vértanú halálát elbeszélő mű Déri Balázs által készített magyar nyelvű fordítását (Budapest, Telosz, 1997).

A látogatás során felmerült, hogy az Országos Széchényi Könyvtár részt vehetne a kopt kolostorokban őrzött dokumentumok digitalizálásában.

Ermia (Jeremiás) püspök úr életútjáról

1982: gyógyszerész, gyógyszertudományi diploma, Kairó Egyetem, Kairó
1984–95: szerzetes a Szt. Mína Monostorban, ott kéziratok dokumentálására központot alapít;
1995–2012: III. Senuda kopt pápa titkára

Munkássága egyházi bizottságokban, fórumokon:

2004-től: a Kopt Ortodox Szent Zsinat tagja,
2009–2012: a Sidney (Ausztrália) Kopt Ortodox Plébánia Zsinat tagja,
2011-től: a „Beit el-Aila” (Családi Otthon) párbeszéd kezdeményezés alapítója és főtitkárhelyettese, amit az Al-Azharral (a muszlim vallási központtal) együttműködve hoztak létre a keresztény és muszlim vallású közösségek együttélésének elősegítése érdekében.

Intézményalapító és intézményvezető munkássága:

2000: a „III. Senuda Informatikai Technológia Központ” alapítója;
2005–2013: a „Szt. Lukács” és a „Jótékony Angyal” gyógy-központok, a „Shubra Scan” radiológiai központ (Subra, Kairó) intézmények igazgatótanácsi elnöke;
2008: a Kopt Ortodox Kulturális Központ alapítója és igazgatója;
2008: vallási tematikájú könyvek nyomtatása és kiadása kezdeményezője – a Kopt Ortodox Kulturális Központ tevékenysége részeként;
2010: a „Szt. Márk Közkönyvtár” alapítója;
2011: a „ME Sat Channel” műholdas TV adó alapítója és igazgatója.

Felsőoktatási munkássága:

2005-től: a Kopt Tudományok Intézete igazgatótanácsi tagja és ugyanott informatikai technológia professzor.

Jótékonysági munkássága:

2005-től: az „Atohobony” szolgálat kezdeményezője és vezetője, mely egyiptomi városi nyomornegyedekben és elmaradott vidéki területeken élő hétezer családot segít.
Az egyetemes emberiesség szolgálatát ösztönzi kitüntetési programok alapításával, gondozásával, mint pl. az „Életbölcsességért és Könyörületességért III. Senuda Kitüntetés”-sel, amely évente egyszer, egy vagy két személyiség részére, és az „emberiesség szolgálatában a tudományért és kultúráért”, a Kopt Ortodox Kulturális Központ kitüntetésével, amely évente egyszer, egy személyiség részére kerül adományozásra.

Publikációi:

2008: kopt–arab szótár, hetente megjelenő cikkek vezető egyiptomi nyomtatott és online médiában: Al Masry Al Youm, Akhbar Al Youm, Al Youm Al-Sabeeh napilapokban és más folyóiratokban.