Az 1956-os forradalom: képben, hangban, írásban

Printer-friendly versionPDF version
2011/10/18

Az 1956-os forradalom évfordulójához közeledve, figyelmükbe ajánljuk az OSZK  kapcsolódó tartalmait.

A Történeti Interjúk Tára 1956-ról szóló tematikus honlapján megtekinthetők a Szabad Európa és a Kossuth rádió 1956-os műsorainak leiratai, valamint korabeli napilapok is, és részleteket láthatnak a rádió egykori munkatársaival készült életútinterjúkból. Az adások a Multimédia olvasóban meghallgathatók.

Az ENSZ 1956-os Különbizottságának tevékenységéhez kapcsolódó dokumentumok, például tanúvallomások részletei és interjúk hallgathatók meg a Héderváry Gyűjtemény oldalán.

Az Elektronikus Periodika Adatbázisban elérhető egy az 1956-os forradalomhoz kötődő folyóirat válogatás.

Érdemes megtekinteni a Magyar Elektronikus Könyvtár

(MEK) 2006-ban, a forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából készített tematikus oldalát, ahol többek között egykorú röplapok képei és korabeli újságok vonatkozó számai is megtalálhatóak. A MEK egy másik oldalán az 56-os forradalomról szóló tematikus listából cím szerint válogathatók dokumentumok. Például a könyvek között olvasható egy kisfiú naplója, amely az 56-os eseményekről is beszámol.

A Magyar Digitális Képkönyvtárban OSZK Plakát- és Kisnyomtatványtárának 1956-tal kapcsolatos dokumentumai közül jó néhány megtekinthető és megrendelhető.

Néhány további, a témához kapcsolódó kép a Digitális Képarchívumban: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10.

A Digitális Kincstár sorozatban megjelent a kiadványboltunkban megvásárolható az OSZK 56-os különgyűjteménye is.

1956-os forradalom ünnepéhez kapcsolódó bejegyzések az OSZK blogján.