Dohnányi Ernő családi levelezése - új kiadvány

Printer-friendly versionPDF version
2011/06/15

Kelemen Éva kolléganőnk által összeállított kötet a Gondolat Kiadó, az Országos Széchényi Könyvtár és az MTA Zenetudományi Intézet közös gondozásában jelent meg:

Dohnányi Ernő családi levelei / összeáll. Kelemen Éva. – Budapest : OSZK, Gondolat Kiadó, MTA Zenetudományi Intézet, 2011 ; CD melléklettel; 24 cm ISBN 978 963 200 594 2 : 3900,- Ft

Dohnányi ErnőDohnányi Ernő (1877–1960) nemzedékének egyik legnevesebb előadóművésze, megbecsült komponistája volt. A két világháború közötti magyar zenei élet szinte minden fontos területén meghatározó szerepet töltött be, élete végéig tartó zongora­pedagógusi munkássága nyomán számos tanítványa vált a nemzetközi koncertélet keresett szereplőjévé. Az 1944 őszén hazáját elhagyó művész szerteágazó levelezéséből mind a mai napig nem jelent meg gyűjteményes kiadás, a kötetbe válogatott közel háromszáz családi levél most először kerül a magyar olvasóközönség elé.

A levelek a művész szüleinek és húgának íródtak, s az életút két nagy korszakát mutatják be: a gyermekkortól az 1910-es évek közepéig tartó éveket és az emigráció küzdelmes másfél évtizedét dokumentálják. Míg a szülőknek szóló írásokból az érdeklődők Dohnányi zeneakadémiai tanulmányairól, kompozícióiról, később hangversenyeiről, művei fogadtatásáról tájékozódhatnak, addig a testvérének küldött sorokból nemcsak a művészi pálya alakulása követhető nyomon. A gyermek- és ifjúkor mindennapjairól, majd az időskor nehézségeiről beszámoló szeretetteljes, kedvesen évődő, olykor apáskodó hangvételű levelek olvasásakor bepillantást nyerhetünk kettejük több, mint hét évtizeden át tartó szoros, bensőséges kapcsolatába is.

Dohnányi Ernő archívum a Zenetudományi Intézet honlapján
A könyv ismertetője a Gondolatblogon