Megnyílt a Ragyogás – Porcelán-és könyvritkaságok című kiállításunk

Printer-friendly versionPDF version
2012/04/20

Április 18-án 17 órakor több mint kétszáz érdeklődő részvételével nyitotta meg a világhírű Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a 210 éves Országos Széchényi Könyvtár közös kiállítását, amelyen az arisztokrácia porcelánjai, valamint egyedi mesterművek és ritka könyvek láthatók.

A rendezvény kezdésére a jelet fanfár adta, amelyet a Prima Primissima díjas Weiner Leo Zeneművészeti Szakközépiskola egyik növendéke szólaltatott meg. Ezt követően Nyakó Júlia és Homonnai Katalin színművészek köszöntötték a Porcelánmanufaktúrát Kossuth Lajos a Jelentés az első magyar iparműkiállításról című 1842-ben megjelent írásával, valamint Apponyi Antalnak és Baróti Szabó Dávidnak a könyvtáralapítás alkalmával Széchényi Ferenchez írott leveleivel. Ezután Dr. Sajó Andrea, a nemzeti könyvtár főigazgatója és dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója köszöntötte a vendégeket, majd a két intézmény 19. századi alapításához illően egy 19. századi zeneszerző, Weiner Leo Rókatánc című műve hangzott fel. A kiállítást hivatalosan dr. Tüske Rita, a Nemzetgazdasági Minisztérium Iparstratégiai Főosztályának osztályvezetője nyitotta meg, méltatva a szervező intézményeknek a magyar gazdaság és kultúra területén immár kétszáz éve folytatott eredményes tevékenységét. A kiállítás látogatói az enteriőrökben 19. századi muzeális porcelánokat és könyveket, valamint kortárs remekeket egyaránt megcsodálhatnak, ezért kortárs muzsikával folytatódott a megnyitó zenei programja: a Chameleon Jazz Band tagjai George Benson This Masquerade című művét adták elő.

A Herendi Porcelánmanufaktúrát és a kiállítást a téma kiváló ismerője, Balla Gabriella művészettörténész mutatta be a résztvevők számára, végül a két kurátor, dr. Kötél Emőke, az OSZK tudományos titkára, és Krámlik Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. marketingmenedzsere hívták meg a résztvevőket a kiállítás megtekintésére, illetve a fogadásra.

A zenét a fogadáson a Chameleon Jazz Band zongoristája szolgáltatta, a terítéket – a gyönyörű porcelán étkészletet, a csészéket, és a különleges teakeveréket – a Porcelánmanufaktúra munkatársai, az ételeket a Polis Nemzetközi Kulturális Egyesület, a bort a Konyári Pincészet és a Kürti Borfesztivál, a vendégek kényelmét szolgáló ülőbútorokat a Magyar Bútorgaléria biztosította.

A kiállításhoz kapcsolódó bemutatók, kézműves foglalkozások

A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programok

Képes beszámoló az Indafotó oldalunkon.