Megjelent a Könyvtári Figyelő legújabb száma

Printer-friendly versionPDF version
2012/01/09

A Könyvtári Figyelő az Országos Széchényi Könyvtár könyvtár- és információtudományi szakfolyóirata. A folyóirat honlapján két szám késéssel érhetők el a nyomtatott lapszámok cikkei.

A napokban jelent meg a folyóirat 2011. évi 4. száma, amelyben három tanulmány is a nemzeti könyvtárban 2010-ben megkezdődött munkálatokról szól. 2010 áprilisában kezdődött meg az 1926 előtt a törzsgyűjteménybe került, elektronikusan még fel nem dolgozott dokumentumok autopszián alapuló számítógépes feldolgozásának megszervezése. A feltárás során kiemelt feladat többek között – a könyvtár törzsgyűjteményébe bekerült fontosabb magángyűjtemények, így mindenekelőtt a Széchényi-féle alapgyűjtemény rekonstruálása.

Az úgynevezett „müncheni gyűjteménnyel” kapcsolatos munkálatok kapcsán Dancs Szabolcs tanulmánya a rekatalogizálás megszervezéséről szól. Fucsik Rita írásában Kölcsey Ferenc magángyűjteményének rekonstruálását járja körül. A harmadik tanulmányt  Szőts Zoltán Oszkár jegyzi, aki a könyvtáralapító Széchényi Ferenc gróf gyűjteményének azonosítása közben felmerülő problémákat tárgyalja.

A Könyvtári Figyelő 2011.4. számának tartalomjegyzéke