Most Önöket figyelem

Printer-friendly versionPDF version
2011/10/07

Jankovics Marcell Kossuth-díjas, érdemes művész, rajzfilmrendező, művelődéstörténész, könyvillusztrátor volt az Országos Széchényi Könyvtár és a Gróf Klebelsberg Kuno Alapítvány „Kalandozások a kultúra és a tudomány világában” című ingyenes előadás-sorozatának vendége október 6-án 18 órakor a nemzeti könyvtárban. A szerző a nemrég elkészült Az ember tragédiája címet viselő animációs filmjéről beszélt, és néhány részletet is levetített az alkotásból.

Az este hat órára meghirdetett rendezvényre már kezdés előtt teljesen megtelt az Országos Széchényi Könyvtár Díszterme, több mint 220 ember várta a rendezőt, akit beléptekor óriási taps fogadott. Jankovics Marcellt elsőként gróf Klebelsberg Éva köszöntötte, aki elmondta, édesapja nagy kedvence volt Madách műve, mert úgy tartotta, a kétkedő ember minden kérdésére megoldást talál benne. Dr. Sajó Andrea, a könyvtár főigazgatója köszöntőjében elmondta, úgy gondolja, szükségtelen méltatnia a Kossuth-díjas művész munkásságát, mert egyfelől a rendező alkotásai önmagukért beszélnek, másfelől művei mindenki számára valami sajátos, egyedi üzenetet hordoznak. A főigazgató asszony köszöntötte Jankovics Marcellt közelgő születésnapja alkalmából, majd átadta a könyvtár korlátlan használatára jogosító VIP olvasókártyát és reményét fejezte ki, hogy a neves művész ezentúl sűrűn felkeresi az Országos Széchényi Könyvtárat.

Jankovics Marcell megnyugtatta a közönséget, nem vetíti le az egész filmet, hiszen az közel három órán át tartana, válogatott részleteket kíván csak megmutatni az elkészült alkotásból. Elmondta, jelentősen lerövidítette Madách művének szövegét, de reméli, hogy a legfontosabb gondolatok nem csupán megmaradtak, de ki is emelődnek. A neves rendező szerint Madách olyan helyzetbe emeli a műben Lucifert, amelyet már a kereszténység nem fogad el. Nézete szerint azoknak a hölgyeknek, akik a darabot olvassák, vagy filmjét most megnézik, Ádámmal kell azonosulniuk, hiszen Éva alakja kevésbé karakteres. Megvallotta, Krisztus előtt 40 ezer évvel szeretett volna élni, mert akkor még volt értelme a művészetnek. Úgy érzi, a világ ma határozottan rossz irányba tart, ezért kell jönnie valaminek, hogy újra visszataláljunk a helyes útra.

Csodálja Madáchot, aki véleménye szerint látnok volt, hiszen drámai költeményében jó néhány olyan dolgot írt le, amelyek megvalósultak, sőt a helyzet a valóságban még rosszabb is lett az elképzeltnél. Példaképp a globalizációt és a föld kincseinek mértéktelen kiaknázását említette. Felhívta a figyelmet arra, hogy senki ne lepődjön meg, mert a londoni színben eljutunk egészen a máig, s valóban, a filmben feltűnik Hitler, Lenin, a Beatles, Marilyn Monroe, Che Guevara és Miki egér is. A vetítés kezdete előtti jellemző „Jankovics-mondat” így hangzott: „Én félreülök, nézzék csak a filmet, eleget láttam már, most Önöket figyelem majd.”

Bóka B. László

Az alkotóval készült interjú.

Képek a rendezvényről