Európa Bajnokság kontra Múzeumok Éjszakája az OSZK-ban

Printer-friendly versionPDF version
2012/06/19

Szombaton délután a kánikulával és az orosz–görög, valamint a cseh–lengyel európai bajnoki futballmérkőzésekkel kellett felvenniük a versenyt a budapesti múzeumoknak. Kultúra vagy kapura lövés? Könyvtárlat vagy fröccsözés a Balaton-parton? Aggodalmaink ellenére idén is több ezer érdeklődő jött el hozzánk a Múzeumok Éjszakáján.

A nemzeti könyvtár gyűjteménye páratlanul gazdag, egyedi forrásokat is őrző gyűjteményeiben szinte valamennyi témához találhatók anyagok. Fontos feladatunk, hogy ezeket a kincseket megmutassuk a nagyközönségnek is, a Múzeumok Éjszakája pedig kiváló alkalom erre. Idén „ínyencségeket” válogattunk: könyv, zene, térkép, színház, kéziratok, metszetek kerültek az étlapra, amelyet a Közel-Kelet inspirált.

Ennek jegyében érkezett – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával januárban útjára indított KönyvTÁRlat című – irodalmi-kultúrtörténeti programsorozatunk szezonzáró délutánjára vendégünk, Simon Róbert professzor, a kitűnő orientalista, a Korán fordítója hozzánk. Tüske László egyetemi oktató beszélgetett vele – többek között – az iszlám törvénykezésről és szokásjogról, valamint Simon Róbert könyveiről és egyéb, a témához kapcsolódó művekről. Az elhangzottak zenei „illusztrációjáról” az őket követő Canlar együttes és Somi Panni táncművész társulata gondoskodott.

Ha Kelet, akkor fűszerek – hiszen innen származnak a nálunk is tetőpontja felé közeledő gasztronómiai világtrend követői számára elengedhetetlen egzotikus hozzávalók: a kasszia, a szegfűszeg, a sáfrány, a szerecsendió és más fűszerek is. Ha kutatunk a könyvtár állományában, meglepődve tapasztalhatjuk: a mai, sokak számára újszerű gasztronómiai divat és ízlés Magyarországon igen régi gyökerű: a Régi Nyomtatványok Tárának vezetője ajánlotta figyelmünkbe az első magyar nyelven nyomtatott szakácskönyvet, amelyről Mautner Zsófiával, a Chili és vanília szerzőjével közösen beszélgettünk. A neves szakértő ennek az 1695-ben megjelent könyvnek – amelyből ezen kívül csak két példány létezik a világon – a receptjeire építette fűszerbemutatóját. A résztvevők közelről is megnézhették, megszagolhatták a rengeteg kiváló minőségű fűszert, amelyet Mautner Zsófia magával hozott, és megkóstolhatták saját fűszerkeverékével ízesített pattogatott kukoricáját is.  

Akinek az érdeklődését az előadások felkeltették, illetve vonzódik a keleti kultúra iránt, annak csak pár lépést kellett megtennie, hogy a Térképtárban vagy a Színháztörténeti Tárban, illetve a Zeneműtárban, a Kézirattárban, a Plakát-és Kisnyomtatványtárban, vagy kis kiállítótermünkben még többet tudhasson meg a témáról. A Térképtárban a könyvtáralapító gróf Széchényi Ferenc térképgyűjteményének azok a darabjai is láthatók voltak, amelyek maguk is megjárhatták a tengereket, az óceánokat a fűszerszállító vitorlásokkal. Felnőttek és gyerekek egyaránt kipróbálhatták azt is, hogyan tudtak volna tájékozódni a régi korok helymeghatározó műszereinek segítségével. Aki „kockázatmentesebb” módon kívánta felfedezni a Keletet, megnézhette a Színháztörténeti Tár kiállítását, amelyen a Kelet által inspirált operák – többek között a Szöktetés a szerájból – díszlet-és jelmeztervei voltak láthatók, és rögtön meg is hallgathatta az operarészleteket a Zeneműtár munkatársai által készített összeállítás segítségével. Színházi ismereteiket kvízjátékokkal tehették próbára az érdeklődők, a gyerekeket pedig papírkézműves-foglalkozás is várta. A Plakát-és Kisnyomtatványtárban Libay Lajos 19. századi festő egyiptomi akvarelljeit állították ki a kollégák, az 5. szinti kiállítótérben pedig az Ezeregyéjszaka történeteit feldolgozó könyvek voltak láthatók.

A Kézirattár idén is gazdag kincseket mutatott be: kéziratokat, metszeteket, antikvákat annak a 16. századi, magyarok vezette delegációnak az útjáról, amely egy ankarai templomban felfedezte  a birodalomalapító Augustus császár tetteit megörökítő falba vésett feliratot, az ókorkutatás egyik, a mai napig a legfontosabbak között számon tartott forrását. Az éjszaka során nyolc alkalommal tárlatvezetést is tartottak a Tár munkatársai.

Bizonyos, hogy a könyvtárban ilyenkor a legtöbben a „titkokra”, a kulisszák mögötti gépezet működésére kíváncsiak. Évek óta már előzetesen jelentkeznek az érdeklődők a raktári és könyvtári körsétákra. Most is folyamatosan indultak a csoportok egészen hajnalig. Sikeres volt idén is a restaurátorok és a kötészeten dolgozó munkatársak minikiállítása, amely bemutatta a munkájukat. Szintén sok érdeklődőt vonzottak a kézműves foglalkozások, amelyeken délután öttől hajnali kettőig folyamatosan várakoztak az érdeklődők a felszabaduló helyekre, hogy kipróbálhassák a japán könyvkötés-technikát, a könyvfűzést, vagy papírvirágot készíthessenek. Másfajta virágot is lehetett készíteni ezen az éjszakán, méghozzá rózsát, valódi herendi porcelánból. Az utolsó próbálkozó hajnalban, háromnegyed kettőkor kezdte a porcelánmasszát apró golyókká gyúrni, majd kialakítani a cseppformát, amiből a szirmok rakhatók össze. Megállás nélkül dolgozott a herendi festőmester is, aki most nem porcelánokat, hanem a hölgyek körmét díszítette. Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Ragyogás – porcelán- és könyvritkaságok című kiállításunkra is, amelynek kurátora három alkalommal tartott teltházas tárlatvezetést ezen az éjszakán. Fél kilenctől tízig hastáncos hölgyek bemutatója és tánctanítás szórakoztatta a közönséget. Nagy forgalmat bonyolított le a Fűszerész is, standja csodás illatokkal és hatalmas választékkal várta a közönséget.

A „Dinamó Művház” Bábeli könyvtár című interaktív színházi performance-ának reklámfigurájával, az újrahasznosított papírból készült olvasó emberrel a főbejáratnál rengetegen fényképezkedtek, de ötvenen követték az instrukciót is, és felmentek az általános olvasóterembe, ahol a csoport tagjai, valamint a földön, a lépcsőkorláton, a mennyezeten, a székek és könyvespolcok között kanyargó színes szalagok útvesztője várta őket. A kiválasztott színt követve preparált könyvek, könyvrészletek és feladatok nyomán állt össze a kép a játék végén. Ne remélje, hogy megszabadul a könyvektől – lehetne ez a performance mottója, ami mellesleg a világhírű tudós, Umberto Eco könyvének címe is. Lehet, hogy az irodalom teremtette valóság az egyetlen? A játékot a fiatalok továbbfejlesztik, mi pedig az 1.1 verzióval hamarosan várjuk majd Önöket.  

Ezúton is köszönjük azoknak, akik megtiszteltek bennünket azzal, hogy a Múzeumok Éjszakáján felkeresték az Országos Széchényi Könyvtárat, hogy eljöttek hozzánk, és köszönjük valamennyi támogatónknak, a fellépő művészeknek és kollégáinknak, hogy idén is együtt „Éjszakázhattunk”.

A program

Képes beszámoló a rendezvényről