Múzeumok Őszi Fesztiválja az OSZK-ban

Printer-friendly versionPDF version
2014/09/19

„Ha volna költő – volna ő még, kit vágyunk holtan is keres” – Múzeumok Őszi Fesztiválja az OSZK-ban

Csak itt, csak most – a pincétől a padlásig – „Egy névtelen székely asszony adománya” – Könyvtári körséták péntekenként

Nagy őszi könyvtári körséta: telelift központ, raktárak, kilátás a 8. emeletről, és a Magyar Asszonyok Könyvtára című különleges tematikus gyűjteményünk legszebb darabjainak bemutatása.

160 éve, 1854-ben született Benczúr Gyuláné Boldizsár Kata Piroska, aki 1888-ban alapított könyvtárát 90 éve, 1924-ben az Országos Széchényi Könyvtárnak ajándékozta. A gyűjtemény „Magyar Asszonyok Könyvtára” néven ma is az OSZK egyik külön kezelt értékes tematikus gyűjteménye. A gyűjtemény hungaricumkönyvtárnak indult, és célul tűzte ki, hogy a lehető legteljesebben mutassa be mindazt, amit magyar nők írtak, és amit magyar nőkről írtak, de szép számmal találunk benne német, angol és francia anyagot, természetesen eredeti nyelven. A gyűjtemény Kelet-Közép-Európában egyedülálló, párját csak Franciaországban találjuk.

  • Időpontok: 2014. október 3-án, 10-én, 17-én és 31-én 10, 11, 13, 14, 15, 16, 17 és 18 órakor maximum 15 fős csoportok számára
  • Ár: 800 Ft/fő teljes ár, 400 Ft/fő kedvezményes ( diák, nyugdíjas )
  • Nem érvényesek a könyvtárhasználati díjra vonatkozó egyéb kedvezmények
  • Díjtalan belépő nem igényelhető

Könyvdoktor rendel – a könyvkötés és restaurálás műhelytitkai csak négy alkalommal!

Mi fán terem a könyvrestaurátor? Miből készültek régen a papírok és a könyvek? Mi is az a pergamen? Miért jobb állapotú egy 300–700 éves papír az 50–100 évesnél? Mit tehetünk egy poros, sáros, gyűrött, hiányos, egérrágta térképpel, vagy könyvvel? Hogyan mosható a papír? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszolnak a könyvdoktorok. Megnézzük, hogy milyen anyagok szükségesek a papír restaurálásához, hogyan dolgoznak, és milyen eszközöket használnak például az újságkötéshez, és hogyan igyekeznek megóvni a régi könyveket a restaurátorok.

  • Időpontok: 2014. október 3-án, 10-én, 17-én és 31-én 16 órakor maximum 15 fős csoportok számára
  • Ár: 1200 Ft/fő, amely tartalmazza a hazavihető kis könyvet is.
  • Nem érvényesek a könyvtárhasználati díjra vonatkozó kedvezmények
  • Díjtalan belépő nem igényelhető

„A lámpás én vagyok – tanárok éjszakája” a suliban a város felett!

Az érdeklődő pedagógusok bepillantást nyerhetnek a nemzeti könyvtár kincseibe is, miközben egy kis ízelítőt kapnak tizenhatféle múzeumpedagógiai foglalkozásunkból. Felfedezhetik, milyen lehetőségeket rejt magában a nemzet könyvtára, hogy megkönnyítse a diákok számára a tananyag elsajátítását.
Taníts könnyedén!

  • Időpontok: 2014. október 10-én 18, 19, 20 és 21 órakor maximum 15 fős csoportok számára
  • A program díjmentes

 

KönyvTÁRlat IV. Válság és újítás. Azok a tízes évek... 2. Álom és valóság: művészet és pszichoanalízis

Az OSZK irodalmi-kultúrtörténeti programsorozatának októberi estjét a századelőn a művészetek és egyes tudományágak területén megjelenő új látásmódok bemutatásának szenteljük.

A századforduló gondolkodásában és művészetében a pszichoanalízis térnyerésével nagy változások, új témák jelennek meg, mint pl. az ember ösztönvilága, vagy épp a gondolati világ mögötti nem tudatos meghatározók. Az est első előadója, Mészáros Judit tudománytörténész a pszichoanalízis budapesti iskolájának kialakulását és az avantgárd értelmiségre gyakorolt hatását mutatja be. Ezt követően Bán András művészettörténész tolmácsolásában bepillantást nyerhetünk a századelő fotóművészetének történetébe, a fotózás tömegessé válásának folyamatába, a fotóművészeti látásmódok változásának okaiba.

Az estet Bácskai Juli Pszichoszínházának hangulat-és kapcsolatjavító előadása zárja: improvizáció – csipetnyi pszichoterápiával.

  • Időpont: 2014. október 16. 16.30 órakor
  • Az NKA támogatásának köszönhetően ez a program ingyenes.

Minden program előzetes jelentkezés szükséges, legkésőbb a programot megelőző nap déli 12 óráig, a pr@oszk.hu email-címen vagy a 06 1 224-3745-ös telefonszámon hétfőtől csütörtökig 9 és 15 óra között, pénteken 9–13 óráig.