Hungarika workshop a Magyar Nemzeti Levéltárban – kollégáink részvételével

Printer-friendly versionPDF version
2022/03/22

 

A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Országos Levéltárában a hungarikakutatásokat bemutató tudományos konferenciát rendeztek 2022. március 7-én. A hagyományteremtő céllal szervezett összejövetel, workshop alkalmat teremt arra, hogy a külföldi közgyűjteményekben őrzött magyar vonatkozású forrásokat feltáró, összegyűjtő és másolatban „hazahozó” kutatók legfrissebb eredményeiket és tapasztalataikat megosszák egymással. 

Már az első alkalommal megmutatkozott, hogy a magyar vonatkozású források spektruma milyen széles, hiszen a Corvina-könyvtár külföldön található darabjainak sorsától kezdve a 19–20. századi fényképekig számos különleges dokumentumról szó esett.

A rendezvényen előadást tartott két munkatársunk is: 

Zsupán Edina, az MTA-OSZK Res Libraria Hungariae kutatócsoport tagja ismertette a Corvina-könyvtárat érintő legfrissebb kutatásokat, köztük mindenekelőtt az aktuálisan zajló osztrák–magyar együttműködést, amely az Ausztriában őrzött corvinák feldolgozására irányul. 

A Vestigia Kutatócsoport kutatásainak első tíz évét Domokos György vezető kutató ismertette, majd a friss eredmények közül Szovák Márton, könyvtárunk Régi Nyomtatványok Tárának munkatársa mutatta be, hogyan működött a velencei kémkedés a mohácsi csata után. 

Részletek a nemzeti könyvtár blogjában