175 éves a Szent István Társulat – kiállításmegnyitó

Printer-friendly versionPDF version
2023/11/14

 

Az OSZK és a Szent István Társulat (SZIT) közös szervezésében nyílt meg 2023. november 13-án a „…ki most tétlenségben marad, nincs jövője” című időszaki kiállítás.

A katolikus közművelődést szolgáló egyházi társulat Magyarország legrégebbi folyamatosan működő könyvkiadója. Ebbéli tevékenységét XI. Piusz pápa az Apostoli Szentszék könyvkiadója kitüntető cím adományozásával is elismerte 1923-ban.

 

A megjelenteket Rózsa Dávid főigazgató köszöntötte. Beszédében elmondta, hogy a SZIT „egyszerre egyházi és világi, identitását illetően nemzeti és katolikus, funkciójában kiadó és nyomda, 175 éve unikális szervezet, amely mindig a közművelődés ügyét szolgálta katolikus szellemben”.

A kiállítást Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása, esztergom–budapesti érsek és a SZIT fővédője nyitotta meg. Előadásában hangsúlyozta, hogy „a nyomtatott könyv küldetéssel bír, szükség van rá, ezért a Szent István Társulat tevékenysége ma is aktuális”.

A társulat hosszú és fordulatos, 175 éves történetét bemutató tárlatot Sarbak Gábor, a HUN-REN–OSZK Fragmenta et Codices Kutatócsoport vezetője és a Szent István Társulat elnöke mutatta be.

 

Kurátorok: Bárány Zsófia, Dede Franciska és Klestenitz Tibor.

Közreműködött: a Sólyom Quartett.

 

A 2024. január 31-ig látogatható tárlatunkban szeretettel várjuk a könyvbarátokat és a művelődéstörtént iránt érdeklődőket egyaránt.

 

 

További képek

Videó

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Időszaki kiállítás: 175 éves a Szent István Társulat

Rózsa Dávid főigazgató köszöntő beszéde