A Haydneum és az OSZK közös sajtótájékoztatója

Printer-friendly versionPDF version
2023/05/25

 

Egy éve működik üzemszerűen a nemzeti könyvtár digitalizáló központja, amely Közép-Európa közgyűjteményei közül a legnagyobb és legmodernebb eszközparkkal rendelkezik. A központ átadásához kapcsolódva a bibliotéka és a Haydneum – Magyar Régizenei Központ szakmai együttműködést kötött, amelynek gyümölcse immár 20.054 digitalizált oldalnyi zenei anyag.

A két intézmény 2023. május 25-én tartott sajtótájékoztatót azért, hogy a nyilvánosságra hozzák a kollaboráció eddigi eredményeit, és beszámoljanak azokról a koncertekről, amelyeket a közös munkának köszönhet a közönség. Az OSZK részéről Gerencsér Judit általános főigazgató-helyettes beszélt a sikeres együttműködésről.

 

Óriási zenetörténeti jelentősége okán a két intézmény elsőként az OSZK-ban az Esterházy-gyűjtemény részeként őrzött Gregor Joseph Werner (Ms. Mus. III. jelzettartomány) műveivel kezdett mélyrehatóan foglalkozni: mostanra 273 Werner-kötetet sikerült feldolgozni.

A munkához minden olyan eszköz rendelkezésre áll, amely az OSZK állományában lévő dokumentumtípusok teljes körű digitalizálását lehetővé teszi. A digitalizálás előtt előválogatás és állapotfelmérés történik, amelynek keretében elsőként a dokumentumok tartalmát és állapotát vizsgálják meg.

A digitalizálás folyamatos, a közelmúlt fontos eredménye, hogy elkészült a 118 Michael Haydn-kötetből álló Ms. Mus. II. jelzettartomány befotózása is, s ezzel az OSZK meghaladta 20.000 digitalizált oldalt, ami korábban elképzelhetetlen volt. A nemzeti könyvtár munkatársai és az együttműködő partnerek hozzákezdtek az Esterházy-gyűjtemény legnagyobb részét képező Ms. Mus. IV.  jelzettartomány feldolgozásának is, amelyben további szerzők művei találhatók.

37 Werner-kötetből immár modern kotta is készült. A művekből ízelítőt kaphat a közönség a Haydneum Egyházzenei Fesztiváljának (június 9–17., Egyetemi templom) zárókoncertjén, a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és Orfeo Zenekar előadásában.

Ezek tehát az első művek, amelyek a feldolgozási folyamat minden lépcsőfokát végigjárták (katalogizálás, digitalizálás, modern kotta készítés, előadás illetve lemezfelvétel), s megvalósulni látszik a két intézmény együttműködésének fő küldetése: többszáz éve nem hallott művek kerülnek ismét a közönség elé.

 

Kapcsolódó tartalmak:

Átadták Közép-Európa legnagyobb és legmodernebb közgyűjteményi digitalizáló központját

10 000 digitalizált oldal: az OSZK és a Haydneum együttműködésének első mérföldköve

A Zeneműtár gyűjteményéről