10 000 digitalizált oldal: az OSZK és a Haydneum együttműködésének első mérföldköve

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/03/31

 

Egy éve működik üzemszerűen az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) digitalizáló központja, amelynek eszközparkja Közép-Európa közgyűjteményei közül a legnagyobb és legmodernebb. A központ átadásához kapcsolódva az OSZK és a Haydneum – Magyar Régizenei Központ együttműködést kötött, amelynek eredménye az első 10 000 oldal. A kollaboráció célja, hogy feldolgozásra kerüljenek, hasznosíthatók és revitalizálhatók legyenek az 1600 és 1850 között keletkezett, Magyarországon fellelhető, jelentős kulturális, zeneművészeti és zenetudományos értéket képviselő emlékek.

Az intézményközi munka az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárának egyik legértékesebb állományrészére, az Esterházy-gyűjteményre épül, amelyben 18–19. századi zeneszerzők, mások mellett Haydn, Werner, Albrechtsberger kéziratos kottái találhatók meg.

 

Zenetörténeti jelentősége okán a két intézmény elsőként Gregor Joseph Werner műveivel kezdett mélyrehatóan foglalkozni: a 2022 októberében indult digitalizálás során 222 Werner-kötetet sikerült feldolgozni, és elérni a 10 000 digitalizált oldalt, ami korábban elképzelhetetlen volt. A Haydneum által eddig feldolgozott és a jövőben feldolgozandó anyagokból idővel modern kottakiadások készülnek, amihez további számos feladat vár a kutatókra a nyelvi, zenei, történeti értelmezés terén. Az intézmény egyik fő célkitűzése, hogy a modern kiadás által ezek a több száz éve eljátszatlan művek eljussanak a mai koncerttermekbe, és az előadásoknak, illetve lemezfelvételeknek köszönhetően a zenei szakmán kívül a széles közönség is megismerhesse őket.

Az eddig digitalizált 10 000 oldal csak a kezdete annak a professzionális munkának, amely mindennap gyarapítja korunk kulturális bőségét a digitális térben.

 

Kapcsolódó tartalom:

Átadták Közép-Európa legnagyobb és legmodernebb közgyűjteményi digitalizáló központját