Arkivum – könyvtárszakmai bemutató

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/06/25

 

A nemzeti könyvtár több más könyvtárral együttműködve a teljes informatikai infrastruktúrájának és könyvtári rendszere megújításán dolgozik. Ennek kapcsán törekszik arra, hogy megismerje a nemzetközi trendeket és a már létező jó példákat és megoldásokat.

A megújulási folyamat keretében több bemutatót tartottunk már az OSZK-ban, amelyeket rögzítettünk és publikáltunk a Videotoriumban – pl. az integrált könyvtári rendszerek, a digitalizálás és a webarchiválás témakörében.

A következő alkalommal, 2018. június 25-én 13 és 17 óra között a hosszú távú megőrzéssel kapcsolatos szoftverbemutatót tart az Arkivum elnevezésű cég a díszteremben.

Kiknek ajánljuk a rendezvényt

A bemutatót olyan könyvtári és levéltári vezetőknek szánjuk, akik az iránt érdeklődnek, hogyan  lehet intézményükben  biztonságos és hozzáférhető adatarchívumot megvalósítani. A rendezvényen bemutatunk egy modellt, amelynek segítségével jól lehet fejleszteni a felhasználóknak nyújtott szolgáltatásokat, garantálva a hatályos törvényeknek megfelelő működést, egyszesmind biztosítva  az értékes digitális gyűjtemények hosszú távú megőrzését is.

A workshop főszereplője a téma piacvezető cége, az Arkivum, amely együttműködik az EBSCO-val is.

Az Arkivum Perpetua egy piacvezető, átfogó megőrzési és archiválási megoldás, amelyet abból a célból hoztak létre, hogy ki tudja szolgálni a kulturális örökségi, könyvtári és felsőoktatási szektor egyedi igényeit. A szoftver flexibilis struktúrájának köszönhetően az egyes intézmények kiválaszthatják azokat a funkciókat, amelyekre szükségük van, illetve lehetőségük van arra, hogy – igény szerint – később adjanak hozzá rendszerükhöz új modulokat. Az OAIS (Open Archival Information Standard – nyílt archiválási információs standard) modellre alapozva, a Perpetua megfelel a biztonságos hosszú távú archiválásra és visszanyerésre vonatkozó törvények előírásainak, és biztosítja a szervezetek számára, hogy kihasználhassák a nyílt standardokra épülő technológia és a menedzselt szervízinfrastruktúra megbízhatóságának előnyeit.

Előadók:

Az Arkivum munkatársai:

  • Paula Keogh, a kulturális örökség, a könyvtárak és a felsőoktatás területén felelős Európai Forgalmazási Manager
  • Sinead McKeown, termékfejlesztési vezető
  • Matthew Addis, technológai vezető (távolról a nap folyamán a technológia bemutatásakor)
  • Az Ebsco képviselője:Tamir Borensztajn, a „Szoftver mint szolgáltatás” stratégiai vezetője

Program:

13:00 Bemutatkozás és kerekasztal – megismerkedés (Arkivum)
13:30 Az Arkivumról: a mi etikánk, a mi megoldásunk és a mi víziónk (Arkivum)
14:00 Az OSZK projektje – az eddig vezető út... (OSZK)
14:30 Az önök archiválási és megőrzési igényei és megoldásai (Arkivum)
15:00 Mi következik az Arkivum életében – betekintés a fejlesztési tervekbe (Arkivum)
15:30 Szünet
15:45 A technológia reflektorfényben – A digitális megőrzés jövője (Arkivum technikai vezető)
16:15 Az EBSCO partnerség sikere (EBSCO)
16:45 Összefoglalás és kérdések (Arkivum)
17:00 A rendezvény zárása

A rendezvény angol nyelvű, tolmácsolást nem tudunk biztosítani. A bemutató ingyenes, de előzetes internetes regisztrációhoz kötött.

Időpont: hétfő, június 25, 13:00–17:00
Helyszín: az Országos Széchényi Könyvtár díszterme
Budavári Palota F épület1014 Budapest, Szent György tér 4–5–6.

Regisztráció