Az OSZK részvételével tovább erősödnek a kultúrdiplomáciai kapcsolatok Magyarország és Törökország között

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2021/11/12

 

A Törökországban tartózkodó miniszterelnöki delegáció tagjaként Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója 2021. november 11-én ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást írt alá a Török Köztársasági Elnöki Nemzeti Könyvtárral

Az elmúlt években fokozatosan erősödő magyar–török kultúrdiplomáciai kapcsolatok egyik mérföldkövének számító megállapodás célja egyebek mellett a két ország közötti tudományos tudásmegosztás; együttműködés az információs technológiák és a könyvtári tevékenységek bevezetésében és fejlesztésében; az országok kulturális örökségének digitalizálása; a kurrens és retrospektív kiadványok és egyéb dokumentumok cseréje; könyvtárszakmai tapasztalat- és szakembercsere. A megállapodást megelőzően Ayhan Tuğlu igazgatóval folytatott egyeztetésen Rózsa Dávid hangsúlyozta: rendkívüli jelentősége van annak, és a könyvtári terület erősödését bizonyítja, hogy az este folyamán aláírandó kilenc magyar–török kétoldalú szerződés között a két intézményé is helyet kapott. 

Az ankarai elnöki épületkomplexumban található könyvtár Törökország legújabb nagy bibliotékája, amely az ország minden állampolgárát szolgálja. A 2020-ban megnyitott Török Köztársasági Elnöki Nemzeti Könyvtár az épületegyüttes legnagyobb, 125 000 négyzetméteres területet elfoglaló egysége, mintegy 5500 ülőhelyes befogadóképességgel, 4 millió nyomtatott könyvvel, több mint 120 millió elektronikus dokumentummal és 550 000 e-könyvvel. Az intézmény minden országból, ahol Törökország diplomáciai képviselettel rendelkezik, az adott ország kultúrájáról és történelméről szóló könyveket szerez be és helyez el polcain.

 

A török–magyar könyvtárszakmai kapcsolatok legutóbbi kézzelfogható fejleménye a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium által adományozott több mint kétszáz kötetének átadása az OSZK „török sarka” számára. Az eseményre 2021. november 3-án került sor Ahmet Akif Oktay nagykövet és Rózsa Dávid főigazgató jelenlétében. Az irodalmi és történelmi tárgyú ajándékkönyvek török, magyar és angol nyelvűek; Törökországból Magyarországra szállításukról a Turkish Airlines gondoskodott.

Hír a török fél honlapján