30 éves a Hét Krajcár Kiadó

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/09/28

 

Az alapítók – ötven író – saját forintjaik (krajcárjaik) összedobásával hozták létre a Móricz Zsigmond Alapítványt, majd megszületett a Hét Krajcár Kiadó. Első könyvük névadójuk, Móricz Zsigmond Hét krajczárjának hasonmása volt, és Tamási Lajos válogatott verseinek kötete, a Hazatérés indította útjára a kiadót harminc évvel ezelőtt.

Az eseménynek könyvtárunk adott otthon, amely nem könyvbemutató, sokkal inkább visszaemlékezés volt a kiadó munkatársaival, szerzőivel. Benke László főszerkesztő bevezetője után kötetlen beszélgetés alakult ki a szerzőkkel, a művekből Baranyi Liána és Kurucz Ádám Konrád előadóművészek olvastak fel.

„Életem válságosra fordult időszakában és azután is ők, barátaim segítettek: műveikkel életükben és holtukban munkát és kenyeret adtak és adnak nekem és szeretteimnek. Rájuk gondoltam, amikor így írtam Este című versemben: »Legyen bármelyik, élő vagy halott, mindegyik ott van, ahol én vagyok. Amíg vagyok, nekem adják teremtő életük, érett gyümölcseit.«” – Benke László.