404 Not Found konferencia a nemzeti könyvtárban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/11/29

 

Az OSZK Digitális Bölcsészeti Központja (DBK) 2023. november 29-én rendezte meg az internetes tartalmak archiválásával foglalkozó éves rendezvényét. A hetedik 404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet? konferencia és workshop rendezvényünket Gerencsér Judit általános főigazgató-helyettes nyitotta meg.

A tanácskozás középpontjában könyvtárunk webarchiválási tevékenységének megújítása, újfajta eszközök, technológiák és az új intézményi kapcsolatok bemutatása állt.

 

A DBK munkatársai, Drótos László, Kalcsó Gyula és Simon Eszter ismertették a webarchívumhoz kapcsolódó legújabb tevékenységeket, a scrapingmódszerrel történő célzott adatmentést, valamint a mesterséges intelligencia használatát.
A Szegedi Tudományegyetemről Kiss Márta Éva és Pálfy Anna ismertették közös munkánk, a Karikó-gyűjtemény jelenlegi állományát. 

A konferencia különlegessége volt, hogy a Luxemburgi Nemzeti Könyvtárral közösen elnyert nemzetközi pályázat záróeseményeként Tóth László és Ben Els előadáson mutatták be tevékenységüket, valamint workshopot tartottak a használt technológiákról.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

A konferencia programja