Vendégünk volt a Bibliotheca Alexandrina vezetője

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/05/07

 

2015. május 8-án Dr. Tüske László főigazgató hivatalában fogadta Dr. Ismail Serageldin urat, a Bibliotheca Alexandrina főigazgatóját. Serageldin úr a „The Global Round Table” című, a PPKE által szervezett kétnapos konferencia alkalmából látogatott Budapestre, hivatalos konferenciaprogramját egy nappal megtoldva tett látogatást az Országos Széchényi Könyvtárban.

Vendégünk először rövid sétát tett a könyvtár épületében, majd a Különgyűjteményekben megismerkedett néhány egyiptomi vonatkozású dokumentummal. Ezt követően egy órás, több tucat képpel illusztrált előadást tartott „Az alexandriai könyvtár: múlt, jelen és jövő” címmel. Előadásában gazdag kultúrtörténeti összefoglalót adott az ókori tudományosság legmeghatározóbb intézményéről, az alexandriai könyvtárról, annak kialakulásáról, meghatározó egyéniségeiről és tudományos hatásáról, majd bemutatta a 2002-ben megnyílt új Bibliotheca Alexandrinát, melynek megnyitása óta ő a főigazgatója. A nevezett intézmény nemcsak az arab világ legnagyobb könyvtára, hanem hatalmas kulturális komplexum színház- és konferenciateremmel, saját zenekarral, kiállítóterekkel. Előadása impozáns számokat mutatott, évente több száz esemény, több tucat kiállítás, több százezer látogató – ez mind a Bibliotheca Alexandrina. Előadásának érdekessége volt, amikor kiemelte, hogy az elmúlt évek politikai földrengései közepette a Bibiotheca Alexandrina a megbékélés szimbóluma lett, az utcai zavargások közepette az emberek élő lánccal védték a könyvtár épületét.

A délelőtti program zárásaként Dr. Tüske László és Dr. Ismail Serageldin aláírta a két könyvtár között létrejött együttműködési szerződést.

Az esemény képes beszámolója