Államtitkári elismerés a Pray-kódex díszmásolatának elkészítéséért

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2021/10/13

 

Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára 2021. október 12-én az OSZK-ba látogatott és köszönetét fejezte ki az őszentsége Ferenc pápa számára az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson Áder János köztársasági elnök által átadott ajándék elkészítéséért. 

 

Az OSZK dísztermében megtartott ünnepségen a Pray-kódex díszmásolatának elkészítésében részt vevő harmincegy munkatárs – a digitalizálásban, a műtárgykészítési folyamat összetett munkájában, valamint a kísérőszövegek megírásában és fordításában részt vevő, illetve a munkafolyamatot szervező szakember – kapott államtitkári dicséretet.

Az okleveleket Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára és Szóllás Péter, az EMMI Könyvtári és Levéltári Főosztályának vezetője adta át. Fekete Péter államtitkár köszönetet mondott az aprólékos munkáért, amelynek eredménye – „bekerülve őszentsége könyvtárába” – hírünket viszi a világban.

 

Az ünnepségen Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója elmondta, hogy a díszmásolat elkészítése mintegy négy hónapos munka eredménye volt, s felhívta a figyelmet arra is, hogy az OSZK Történeti Fénykép- és Videótárának munkatársai kamerával kísérték végig a teljes folyamatot. Az elkészült felvételekből és a nemzeti könyvtár kutatóival, munkatársaival és a felkért szakértőkkel készített interjúkból a kódexet és a Halotti beszéd és könyörgést, a másolatkészítési folyamatot, illetve – szélesebb kontextusban – a nemzeti könyvtár tevékenységét és jelentőségét is bemutató dokumentumfilm készül.

Korábbi híreink a témában: 

A Pray-kódex átadása

A díszmásolatról