Átadták a Bibliothecaria Emerita kitüntető címeket

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/03/14

 

Könyvtárunk Alapítók terében a nemzeti ünnep alkalmából Rózsa Dávid főigazgató Bibliothecaria Emerita kitüntető címeket adott át. A nemzeti könyvtárban életpályajelleggel végzett áldozatos munkája elismeréseként kitüntetést kapott dr. Wojtilla Gyuláné dr. Salgó Ágnes (méltatója dr. Varga Bernadett, az OSZK Régi Nyomtatványok Tárának vezetője) és dr. Bartos Éva (méltatója dr. Hangodi Ágnes, a Könyvtári Intézet Könyvtári Szak- és Továbbképzési Osztályának vezetője). 

A Bibliothecaria Emeritus címet 1999-es alapítása óta már többen viselték. Ez a nemzeti könyvtár legfiatalabb elismerési formája, amelynek adományozásával honorálásra kerül az intézmény iránti hűség. Az elismerés az Országos Széchényi Könyvtár házi kitüntetése, az országban máshol nem létezik. Az életpálya jelleggel végzett könyvtári munka honorálására szolgáló díj az egykori munkatársak előterjesztése alapján nyerhető el. A könyvtár forrásaiból egyidejűleg legfeljebb hárman részesülhetnek a kitüntetésben és a vele járó havi juttatásban.

Rózsa Dávid beszédében reményét fejezte ki, hogy a kiemelkedő teljesítményt felmutató régi kollégákat az elismerés továbbra is erős szálakkal fogja az intézményhez kapcsolni. „Tapasztalataik, gyűjteményismeretük átadásával és személyes példamutatásukkal növelhetik utódaik tudását, erősíthetik a fiatalabb generációk szakmai-hivatásbeli elkötelezettségét. A díj odaítélése csupán szerény értelmezése a múltnak, és válasz arra a kérdésre, hogyan érdemes könyvtárosnak lenni ma és holnap, de rákérdezés arra is, hogy jól műveljük-e a szakmát. Zsinórmérték, amihez érdemes igazodnunk.”

 

Az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója méltatásában kiemelte: a bejelentés, amely láthatóvá teszi a 2023-as év díjazottjait, nemcsak az elődök névsora előtt tiszteleg, hanem továbbírja az odaadandó cím evolúcióját is. Ethosz és történet találkozik a Bibliothecaria Emerita címben.

Dr. Wojtilla Gyuláné dr. Salgó Ágnes az Országos Széchényi Könyvtárban elkötelezettséggel és szakmai nívóval vezette a Régi Nyomtatványok Tárát, ahol osztályvezetői tevékenysége mellett komoly kutatói tevékenységet is végzett. Minden tőle telhetőt megtett a rá bízott gyűjtemény feltárásáért, a könyvtár tudományos hírnevének öregbítéséért. 

Dr. Bartos Éva a Könyvtári Intézet első öt évében az Oktatási Osztályt vezette, később pedig a Könyvtári Intézet igazgatójaként kiemelkedő és lelkiismeretes munkát végzett azért, hogy megújuljon a könyvtárosok képzése és továbbképzése. Neki köszönhetően olyan könyvtárosokat ismerhetünk, akik sokat tettek a hazai könyvtárügyért.

Rózsa Dávid főigazgató a nemzeti könyvtár nevében megköszönte a kitüntetettek áldozatos munkáját. 

Az ünnepségen az Authentic Quartet köszöntötte a díjazottakat és az egybegyűlteket. A díjátadó részletes programja itt tekinthető meg.

A 24 éve a nemzeti könyvtár által alapított címet jelenleg Ferenczy Endréné Wendelin Lídia viseli, aki a napokban ünnepelte 90. születésnapját. Ferenczy Lídia nem tudott részt venni az ünnepségen, az ő alakját az itt látható kisfilmmel idézzük meg. Az interjú 2006-ban készült az OSZK interjútárában (kérdező: Lukács Bea, operatőr: Ballagó Gergely).

 

Az ünnepség képekben

A laudáció szövege – Dr. Wojtilla Gyuláné dr. Salgó Ágnes

A laudáció szövege – Dr. Bartos Éva

A főigazgatói beszéd szövege

 

Kapcsolódó tartalmak:

Bibliothecarius Emeritus cím

Köszöntjük a 90 éves Ferenczy Endréné Wendelin Lídiát!

Bibliothecaria Emerita cím átadása 2016. április 29-én