Az OSZK-ban őrzött dokumentumok is láthatók az MNG Gulácsy-kiállításán

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/04/05

 

A Magyar Nemzeti Galéria 2023. április 7-én nyílt Gulácsy Lajos életmű-kiállítására számos dokumentumot kölcsönzött az Országos Széchényi Könyvtár.

A Kézirattárban őrzött, Fond 124 jelzetű Gulácsy Lajos-hagyatékból, a Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtárból, valamint a Színháztörténeti és Zeneműtárból kéziratok, rajzok, levelek, képeslapok, plakátok és katalógusok gazdagítják a tárlatot. 

 

A GULÁCSY. Na’Conxypan hercege című nagyszabású tárlat minden korábbinál teljesebb képet ad a magyar századforduló és a korai modernizmus egyik legeredetibb művészének életművéről. A kiállítás több szekcióban mutatja be az életmű sokszínűségét, valamint kapcsolódásait a múlt és a jelen művészetéhez, a festő kortársaihoz.

A sok jól ismert remekművön kívül Gulácsy Lajos újabban azonosított alkotásait is láthatja a közönség, továbbá olyan műveket is, amelyek korábban még soha nem szerepeltek kiállításon. A festmények, rajzok, illusztrációk mellett Gulácsy-kéziratok, a művészről készült fotók, illetve kortársainak néhány jellemző alkotása teszik teljessé a tárlatot.