Az OSZK és a Zirci Ciszterci Apátság együttműködésének ünnepe

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/02/01

 

Megújult a nemzeti könyvtár és a ciszterci rend között 1994. február 24-én született együttműködési megállapodás. Az új dokumentumot Rózsa Dávid főigazgató és dr. Horváth Olga kismarosi apátnő írta alá 2024. január 29-én. Két nappal később könyvtárunk különleges rendezvényt tartott Zircen.

Nemrég múlt hetven éve, hogy a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár az OSZK kezelésébe került, és a nemzeti könyvtár gondos szakmai munkájának köszönhetően ez a felbecsülhetetlen értékű gyűjtemény egyben és helyben napjainkra is fennmaradt. Az OSZK folyamatos fejlesztésekkel szolgálja meg a rend bizalmát, így első ütemben, 2021-ben a fenntartó minisztérium anyagi hozzájárulásával nagyszabású felújítást hajtott végre a könyvtár belső tereiben, majd 2023-ban a nagyterem galériája is megújult.

 

A zirci könyvtár sorsának alakításában nagy szerepet játszott Borsa Gedeon (1923–2022) Széchenyi-díjas irodalomtörténész, könyvtáros és bibliográfus. A magyar könyvtörténeti kutatások kiemelkedő alakjának személyes könyvtárát a műemlékkönyvtárnak adományozták örökösei.

Mindezen tiszteletére 2024. január 31-én a Ciszterci Műemlékkönyvtár Barokk termében nagyszabású ünnepséget tartottunk.

Az esemény megnyitásaként Rózsa Dávid főigazgató beszédében elmondta: „Az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai mindig büszkeséggel és örömmel tekintettek a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtárra. A hely történetét a meg- és fenntartó gyakorlatokon túl azok az ünnepek is írják, amelyek hozzájárulnak az emlékezéshez.”

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára személyes hangvételű beszédében kiemelte, hogy a két intézmény együttműködése inspiráló a közgyűjteményi szakemberek számára.

Németh Gábor, a műemlékkönyvtár igazgatója történeti áttekintést adott a megjelentek számára.


 

A beszédeket, valamint a Borsa-könyvtár és a kisgaléria átadását követően Huszár Lőrinc zirci plébános áldotta meg a helyszínt. A rendezvény hangulatához Szászvárosi Sándor gambaművész és Kovács Katalin csembalóművész barokk zeneszerzők műveiből összeállított műsorával járult hozzá.

 

További képek

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Borsa Gedeon Széchenyi-díjas!

Essentia in scientia – Könyvkultúránk kutatása az OSZK-ban

Megújult a Ciszterci Műemlékkönyvtár Barokk terme