Az utolsó herendi varázslat

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2012/10/02

Szeptember utolsó szombatján – a kiállítás zárónapján – sok látogató (magyarok és külföldiek, gyerekek és felnőttek egyaránt) kereste fel a Ragyogás – porcelán-és könyvritkaságok című kiállításunkat.
A herendi festőmesterek – hasonlóan a korábbi alkalmakhoz – hoztak magukkal tollal kirajzolt porcelántányért, akvarellpapír könyvjelzőkre megrajzolt huszárt, báli ruhás kisasszonyt, herendi virágmintákat – a látogatók pedig választhattak, mivel szeretnék kipróbálni a kézügyességüket. Pici fiúk és lányok bátran vették kézbe a drága porcelánt, és nagy igyekezettel, odafigyeléssel festegették az aprólékos mintákat. A hölgyek körében nagyon népszerű volt a pillangós-virágos könyvjelző, de a többi is mind gazdára talált. Ugyancsak nagy volt a keletje az egyedi, utánozhatatlan, személyre szóló körömdíszek festésének is.

Minden alkalommal megteltek a termek a három tárlatvezetés alkalmával, a látogatók nagy élvezettel hallgatták a kiállítás kurátora, Kötél Emőke részletgazdag, színes előadását a porcelángyár és -gyártás, a főúri készletek, a porcelánból készült mesterművek, mint például a Szent Korona, Klapka kardja, a díszvázák – történetéről, és nem utolsósorban a könyvtár birtokában lévő, erre az alkalomra kiállított könyvritkaságokról.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a japán látogatók ugyanolyan ámulattal nézték meg a magyar kulturális örökség részét képező gyönyörű porcelántárgyakat és a könyvkincseket, mint az Alaszkából, Minnesotából vagy éppen a szomszédságunkból, az I. kerületből érkezők. A művészet, a kultúra mindenkit elvarázsolt.