Bibliotheca Corvina Virtualis

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/10/05

Az Országos Széchényi Könyvtár 2015 tavaszán átfogó tudományos projektet indított Mátyás király (szül. 1443, ur.: 1458–1490) egykori világhírű budai gyűjteményének, a Corvina Könyvtárnak virtuális rekonstruálására. Az Itálián kívüli Európa első és legjelentősebb reneszánsz gyűjteménye a király halálakor mintegy 2000 kötetet számlált, de ezt követően részben szétszóródott, nagyrészt pedig megsemmisült. Ma Európa és az Egyesült Államok könyvtáraiban 216 corvinát tartanak számon.

A magyar nemzeti könyvtár aktuális feladatának tekinti, hogy ezt a páratlan kincset a maga teljességében mutassa meg a tudományos világnak és az érdeklődő nagyközönségnek. A BCV egy honlap keretében fokozatosan elérhetővé teszi a fennmaradt corvinák digitális felvételeit, emellett azonban a honlap tudományos tartalmával, mely lefedi a Corvina Könyvtár történetét, művészet- és irodalomtörténeti jelentőségét, a budai királyi udvar könyvkultúrájának virtuális kutatóközpontjává szeretne válni, munkatársként felvonultatva mind a magyar, mind a külföldi reneszánszkutatókat.

A honlap 2016 januárjában nyílik meg, ezt megelőzően azonban a program ünnepélyes bejelentésére 2015. október 9-én, a Milánói Expo Magyar Pavilonjában a Művészetek és Múzsák otthona, Mátyás király könyvtára című nemzetközi konferencia keretében kerül sor, ahol magyar és olasz kutatók számolnak be legújabb kutatási eredményeikről.

Meghívó