Bodri Ferenc-emlékkiállítás Kecskeméten

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/02/24

 

2021 júliusában távozott az élők sorából Bodri Ferenc Pilinszky-díjas grafikus- és festőművész, aki idén február 28-án lenne 80 éves. Ez alkalomból a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, a Pedagogia Sub Rosa Kulturális Egyesület és a Bodri Ferenc Baráti Kör összefogásával 2023. február 22-től kiállítást szerveztek a kecskeméti könyvtár nagytermében, melyet Vasné dr. Tóth Kornélia, könyvtárunk tudományos munkatársa, ex libris kutató és Pintér Lajos költő nyitott meg. Közreműködött még Sirkó László színművész. 

Bodri Ferenc alkotásainak gazdag tárházát – festményeit, plakátjait, tusrajzait, illusztrációit, számos ex librisét – szemlélhetik meg az érdeklődők, tisztelők. A tárlat március 4-ig tekinthető meg.

 

Részlet Vasné dr. Tóth Kornélia a kiállítást megnyitó szövegéből:

„Bodri asszociációs rendszere szerteágazóan gazdag. A József Attila-i költészet jellemző vonásainak, tematikus, motivikus elemeinek átvétele számos ex librisén megfigyelhető. »A mindenséggel mérd magad!« – hirdette József Attila Ars poetica című versében, és az ő nyomdokain haladva Bodri Ferenc is. Ennek megfelelően ex libriseinek a határai is kitágulnak, a mikrovilág a makrovilág bemutatására vállalkozik, melyben a nap, a hold és a csillagok adta keretben jelenik meg az élő és élettelen világ, köztük az ember. […] Illusztratív ex librisein a kompozícióba szervesen beépített idézet és a képi elemek egymásra hatásával sajátos narratíva képződik, a nyelv és a vizualitás kettős jelrendszerén keresztül érve el összetett hatást, a szöveg láthatóvá, a kép olvashatóvá válik. [...] A város művészeti-kulturális értékei között és a magyar művészeti életben egyaránt különleges színfoltot jelentenek Bodri Ferenc művei. Ex libris alkotói tevékenysége a művészet- és az irodalomtörténet számára is értékes felfedezésekre ad lehetőséget.”

 

Vasné dr. Tóth Kornélia Bodri Ferenc grafikai munkásságáról készült 2022-es írása könyvtárunk blogján olvasható.

Cikk a kiállításról a Bács-Kiskun Vármegyei hírportálon, 2023. 02. 22. 

A Kecskeméti TV Híróra című adásában összeállítás a kiállításról, 2023. 02. 22. (a 9.53 perctől a 11.57 percig).

A Kecskeméti TV Múzsa című műsora az emlékkiállításról, 2023. február 28. (a megnyitóbeszéd részlete a 2.51 perctől a 4.10 percig).

 

TOVÁBBI KÉPEK: