A CENL 2024. évi varsói közgyűlése

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/06/22

 

Az Európai Nemzeti Könyvtárak Konferenciája Alapítvány (Conference of European National Librarians, CENL) 2024. június 16–18. között tartotta éves közgyűlését (Annual General Meeting, AGM). A helyszín ezúttal a varsói Lengyel Nemzeti Könyvtár (Biblioteka Narodowa) volt. 

Az OSZK több nemzetközi szakmai szervezet tagja, így a CENL-nek, az Európai Nemzeti Könyvtárak Konferenciája Alapítványnak is. A CENL célja, hogy erősítse és hangsúlyosabbá tegye a nemzeti könyvtárak helyét, feladatait Európában, különös tekintettel a nemzeti kulturális örökség megőrzésében és a hozzáférés, szolgáltatás biztosításában betöltött szerepükre.  

A CENL képviselőit és tagjait az Európa Tanács országaiban működő nemzeti könyvtárak igazgatói és vezetői adják. Az OSZK minden évben részt vesz a CENL AGM éves találkozóin és megbeszélésein. Az idei évi esemény házigazdája és fő szervezője a varsói Lengyel Nemzeti Könyvtár volt. A közgyűlésen a nemzeti könyvtárat Rózsa Dávid főigazgató és Gerencsér Judit általános főigazgató-helyettes képviselte. 

A nagyszabású esemény harmadik napján, június 18-án Az Országos Széchényi Könyvtár és a Bibliothèque Nationale du Luxembourg (Luxemburgi Nemzeti Könyvtár) webes archiválási infrastruktúrájának fejlesztése címmel tartott előadást Rózsa Dávid.  

A prezentációjában az Erland Kolding Nielsen Grant ösztöndíj keretében elért eredményekről esett szó. Magyarország és Luxemburg nemzeti könyvtári együttműködésének célja a két nemzeti intézmény webarchiválási infrastruktúrájának fejlesztése, egyes munkafolyamatok megújítása és a tudásmegosztás volt. Az együttműködés az ösztöndíj által támogatott négy fontos célkitűzést kívánta előremozdítani: az infrastruktúra, a digitális gyűjtemények, a kutatások fejlesztését, továbbá a könyvtárközi kommunikáció elősegítését. 

 

Az éves közgyűlést Frank Scholze, a CENL elnöke, a Német Nemzeti Könyvtár főigazgatója és Tomasz Makowski, a varsói Nemzeti Könyvtár főigazgatója nyitotta meg. A háromnapos program során a jelenlévők megismerhették a CENL éves jelentését, a szervezet munkájának 2023-as szakmai tevékenységét, valamint a részt vevő országok nemzeti bibliotékáinak aktuális kérdésfelvetéseit. A találkozón előadást tartott többek között Tomáš Foltýn, a cseh és Roly Keating, a brit nemzeti könyvtár vezetője is.  

 

Az AGM kiemelt témája volt a könyvtárak működése az új trendek tükrében, a kötelespéldány-szolgáltatás a nemzeti könyvtárak gyakorlatában, különös tekintettel a digitális példányokra, a kiberbiztonság és válságkezelés, a szakmai együttműködési lehetőségek, illetve a kulturális örökség megőrzése, digitalizálása és szolgáltatása. A szakmai találkozó arra is lehetőséget biztosított, hogy a résztvevők jógyakorlatokat ismerjenek meg számos nemzeti bibliotéka életéből, továbbá elősegítette az OSZK nemzetközi szakmai kapcsolatainak fejlesztését, illetve a folyamatban lévő szakmai projektek egyeztetését.