A CENL éves közgyűlése

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2022/07/05

 

Az Országos Széchényi Könyvtár széleskörű nemzetközi kapcsolatokat tart fenn és több nemzetközi szakmai szervezetben rendelkezik tagsággal. Tagja a CENL-nek, az Európai Nemzeti Könyvtárak Konferenciája Alapítványnak (CENL) is, amelynek célja, hogy erősítse és hangsúlyosabbá tegye a nemzeti könyvtárak szerepét Európában, különös tekintettel a nemzeti kulturális örökség megőrzésében és a hozzáférés biztosításában betöltött szerepükre. A CENL tagjai az Európa Tanács országaiban működő nemzeti könyvtárak igazgatói közül kerülnek ki. A szervezetnek jelenleg 46 tagja van 45 országból. Az OSZK minden évben részt vesz a CENL éves találkozóin és megbeszélésein.  

A CENL 2022. évi közgyűlésén az Országos Széchényi Könyvtárat Gerencsér Judit általános főigazgató-helyettes asszony képviselte Ankarában 2022. június 19. és 21. között.

Az idei évi találkozó házigazdája és főszervezője a Török Nemzeti Könyvtár volt. Az ülést Frank Scholze, a CENL elnöke, a Német Nemzeti Könyvtár főigazgatója nyitotta meg és vezette. A háromnapos program során a jelenlévők a közgyűlési éves beszámolók mellett, meghallgathattak esettanulmányt is: többek között az ukrajnai könyvtárak helyzetéről, a digitalizálásról, a kulturális örökség megőrzéséről és sok más kapcsolódó témáról.

A találkozón felszólalt többek között az IFLA elnöke, Barbara Lison, aki hangsúlyozta a nemzeti könyvtárak fontosságát és kiemelkedő vezető szerepét a társadalomban és a társadalmi felelősségvállalásban. A kulturális program részeként a résztvevők meglátogatták az Anatóliai Civilizációk Múzeumát, a Rahmi M. Koç Múzeumot és Gordion ősi városát Yassıhüyükben. A közgyűlés kiváló alkalom volt a nemzetközi könyvtárszakmai kapcsolatok további erősítésére.

2023-ban Párizsban tartják az Európai Nemzeti Könyvtárak (CENL) igazgatóinak következő éves találkozóját.