Cserépfalun is bemutatjuk a Budai krónikát

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/10/09

 

Farkas Gábor Farkas művelődéstörténész, az OSZK munkatársa dupla előadást tart az 1473-ban kinyomtatott első magyarországi nyomtatványról, annak történelmi hátteréről, a hazai nyomdászat megindulásáról, Mátyás király könyvtörténeti cselekedeteiről 2023. október 26-án a Borsod megyei Cserépfaluban. A program az OSZK támogatásával jön létre.

Az első rendezvény 13 órakor kezdődik a helyi általános iskolában, ahol a gyermekek a középkori Magyarország történelméről hallhatnak diaképes, zárt körű, de sajtónyilvános előadást Farkas Gábor Farkastól, lapozhatják a Budai krónika másolatát, és kipróbálhatják a nemzeti könyvtár múzeumpedagógiai programjának nyomdászati eszközeit is.

A második előadás bárki számára nyilvános. Cserépfalu és környékének közönsége 18 órától a helyi vendéglátó különtermében (Kossuth út 140.) is megtekintheti a Budai krónika hasonmását. A kötet azért is speciális, hiszen olyan nem fordult elő a világon, hogy egy nemzet történelméről szóló mű legyen az első nyomtatványa egy országnak.

 

Az előadás végén a bemutatott kötet a cserépfalui könyvtárba kerül, ahol bárki számára elérhető lesz a mindössze 550 példányban újranyomott Chronica Hungarorum. A különleges kiadvány nemcsak a magyarok krónikájának hasonmását tartalmazza, hanem annak latin szövegét és javított magyar fordítását is.

A Direkt Kultúra rendezvénysorozat részeként kéthavonta tartanak történészek előadásokat a bükkaljai kistelepülésen, eddig többek között már a Corvina könyvtárról, a csillagászatról, Petőfiról és Babits Mihályról is hallhattak az érdeklődő gyermekek és felnőttek.

 

Facebook-esemény

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Chronica Hungarorum – az első nyomtatott könyv Magyarországon

Megrendelhető a Budai krónika csúcsminőségű facsimile kiadása

A Budai krónika hasonmás kiadása – könyvbemutató

Erdélyben járt a Budai krónika