Csíki Versünnep az OSZK támogatásával

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/05/22

 

Jelentős könyvadománnyal támogatta a nemzeti könyvtár a XI. Csíki Versünnepet, amelyet – az elmúlt három év online versenyei után – ismét Csíkpálfalván tartottak meg. A rendezvényt a csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános Iskola és a Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület szervezte, a Székesfehérvári Médiacentrum és az Országos Széchényi Könyvtár támogatásával.

 

A szavalóverseny témája – Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójához kapcsolódóan – a szabadság és a szerelem volt. A versenyen azonban nemcsak Petőfi-versekkel, hanem más, a témához kötődő költeményekkel is lehetett indulni. Újdonsága volt az idei Versünnepnek, hogy a jelenléti szereplés mellett megmaradt az online versenyzés lehetősége is, így nemcsak az Udvarhelyszékről, Csíkszékről és a gyergyói térségből érkező több mint hatvan általános és középiskolás diák, hanem több mint száz online nevező is jelentkezett. Utóbbiak 2023. április 11. és 30. között tölthették fel felvételeiket, amelyeket a zsűri külön mezőnyben értékelt. (A járványt megelőző legutóbbi, 2019-es jelenléti versenyen már csaknem kétszáz fős volt a mezőny!)

A versenyen a zsűri – köztük Sudár Annamária, előadóművész, az OSZK munkatársa – korosztályonként külön-külön díjazta a legjobbakat. A nemzeti könyvtár már 2017 és 2019 között is könyvekkel segítette a verseny megrendezését, de az idei támogatás jelentőségében meghaladta a korábbi évekét.

A versenyről

Székesfehérváron 2010 áprilisában rendezték meg az első Székesfehérvári Versünnepet, amelyet azóta is meghirdetnek minden év tavaszán. A rendezvény többfordulós versmondóversenyként s egyben tehetségkutató műsorként indult. Az ötletadó, Varga Sándor (1962–2016) újságíró – aki akkor a Fehérvár Médiacentrum hírigazgatója volt – azt szerette volna elérni, hogy a fiataloknak fontos legyen a magyar nyelv, a magyar költészet úgy, hogy az hétköznapi módon legyen része mindennapjaiknak.

A verseny már az első alkalommal is sikeres volt, ezért Varga Sándor a székesfehérvári verseny döntőseinek tábort szervezett a Székelyföldön. A jó példa ragadós lett, és a székely fiatalok is magukénak érezték, hogy magyar költők verseivel rukkoljanak elő. Ezért döntött úgy Varga Sándor, hogy a Székesfehérvári Versünnep mintájára megszervezi a Csíki Versünnepet, amelyet 2013-ban tartottak meg először. A munkához partnerre is talált a Fehér Ilonában, a csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános Iskola igazgatónőjében, Ferencz Csabában, Csíkpálfalva polgármesterében és Csomortáni Ernőben, a Csomortányért Egyesület elnökében.

A több mint ötven induló gyorsan vitte a hírt Székelyföldön a versünnepről és verstáborról. Az évek során egyre többen jelentkeztek, s 2018-ban, a VI. Csíki Versünnepen már több mint 170, 2019-ben a VII-en pedig csaknem 200 diák indult.

Sudár Annamária 2017-ben kapott meghívást a zsűribe, majd előadóként a nyári Verstáborba, amelyet Csíkcsomortánban rendeznek meg minden év júliusában. A táborba a Kárpát-medence szavalóversenyeinek győztesei közül érkeznek diákok, akik tíznapos képzésen vesznek részt Kubik Anna, Ráckevei Anna és Rubold Ödön színművészek szakmai vezetésével, valamint néptáncoktatók s más művészek közreműködésével.

A Csíki Versünnep honlapja és Facebook-oldala.