Egy történelmi felvonulás terve

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/09/12

 

Jaschik Álmos (1885–1950) grafikus-, festő- és iparművész, tervezőtanár, báb-, díszlet- és jelmeztervező, neves szakíró halálának évfordulójára emlékezve jelent meg könyvtárunk blogjában Kis Domokos Dániel, a Színháztörténeti és Zeneműtár kutatójának írása Jaschik Álmos munkásságáról.

A blogbejegyzés bemutatja Jaschik Álmos egy különleges látványtervét, mely az Színháztörténeti és Zeneműtár féltve őrzött kincse. Az 1938. évi, Budapesten megrendezett Eucharisztikus Kongresszus, illetve az azzal egybekötött Szent István Év alkalmából készített látványterv egy grandiózus körmenet, történelmi felvonulás terveit és leírását tartalmazza, a szerzőtől megszokott aprólékossággal és pontossággal kidolgozva.

 

Németh Antal, a Nemzeti Színház rendezője, illetve 1935–1944-ig igazgatója kapott megbízást a Budapesten megrendezésre kerülő eucharisztikus világkongresszus képi megfogalmazására. Ennek részeként egy történelmi, korhű kosztümökbe öltöztetett nagyszabású történelmi körmenet kidolgozása is az ő feladata volt, melyre a vele a Nemzeti Színházban is együtt dolgozó szcenikust, a kor kiemelkedő, iskolateremtő alkotóját, Jaschik Álmost kérte föl.

A több mint 10 méter hosszú tekercs formájában megőrzött terv állományvédelme és egyúttal az érdeklődők számára történő elérhetővé tétele érdekében az OSZK korszerű digitalizáló műhelyében kollégáink elkészítették a nagyfelbontású, színhelyes másolatokat.

A Szent István-év megnyitó ünnepi felvonulásának rajzairól készült képgalériát blogbejegyzésünkben tekinthetik meg az érdeklődők.