Egyháztörténeti ritkaságok váltak elérhetővé a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és az OSZK együttműködésében

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/04/05

 

A nagyváradi vonatkozású hely- és egyháztörténeti kiadványok digitalizálásáról, valamint a püspöki palotában őrzött Szent Jobb-selyemfestmény restaurálásáról szóló együttműködést írt alá Rózsa Dávid főigazgató és Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség megyéspüspöke 2024. április 4-én Nagyváradon. Az eseményen a kolozsvári magyar főkonzulátus képviseletében részt vett Demeter Stefánia Katalin konzul is.

 

A projekt előhangjaként az OSZK máris digitalizálta és elérhetővé tette a Magyar Elektronikus Könyvtárban Schlauch Lőrinc (1824–1902) bíboros, váradi püspök és Bunyitay Vince (1837–1915) római katolikus pap, egyháztörténész nyomtatásban megjelent műveit a bíboros születésének 200. évfordulója alkalmából.

Tóth Zsuzsanna és Meller Nóra, az OSZK restaurátorai az aláírás után, helyben megkezdték a Szent Jobb-selyemfestmény állapotának felmérését. A kép tartalmazza Mária Terézia autográf aláírását is.

 

Böcskei László kiemelte, hogy az általuk őrzött értékeket hosszú időn keresztül szeretnék megőrizni és továbbadni, és ebben lesz segítségükre a nemzeti könyvtár.

Rózsa Dávid arról beszélt, hogy a Magyar Elektronikus Könyvtárban nagyszámú digitalizált anyag fellelhető már nagyváradi szerzőktől, de ezzel a megállapodással további bővülés várható.

 

További képek