Együttműködési megállapodás a Magyar Nemzeti Múzeum és az OSZK között

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/03/23

 

2023. március 27-én Esztergomban, a MNM Babits Mihály Emlékházában a Magyar Nemzeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár szakmai együttműködési megállapodást kötött az OSZK Kézirattárában őrzött Babits-források közös feldolgozásával kapcsolatban.

Az ünnepélyes keretek között aláírt dokumentumot a Magyar Nemzeti Múzeum részéről L. Simon László főigazgató, az OSZK részéről Rózsa Dávid főigazgató írta alá intézményeik nevében. Az eseményen jelen volt Steindl Balázs, Esztergom Vármegyei Jogú Város alpolgármestere, aki köszöntő szavaiban elmondta, hogy a Babits-ház és a költő munkássága Esztergom számára páratlan érték és iránymutatás.

 

L. Simon László főigazgató elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum Babits Mihály Emlékháza – Babitsék 1924. március 27-én vásárolt és majdnem két évtizeden át lakott nyaralója – a költő életének páratlan emléke és számos művének születési helye. A magyar irodalmi muzeológia kiemelt feladata a ház lehető legpontosabb rekonstrukciója, a fennmaradt tárgyi emlékek bemutatása, továbbá az Esztergomhoz köthető írott és képi források feltárása, amelyek a művek születésének rekonstruálásához további adalékokkal szolgálhatnak. Az emlékház e feladatát magas színvonalon, múzeumi és tudományos projektjeit újra és újra megújítva látja el. 

Rózsa Dávid főigazgató kiemelte, hogy az OSZK a magyar irodalom írott forrásainak leggazdagabb őrzőhelye, Babits életművét tekintve pedig megkerülhetetlen gyűjtemény, mivel a költő hagyatéka – az egyik legteljesebben fennmaradt 20. századi irodalmi hagyaték – 1952-ben a nemzeti könyvtár Kézirattárába került. Az OSZK azonban nemcsak gyűjti, feltárja, archiválja és hozzáférhetővé teszi a magyar nemzeti kultúra írott, nyomtatott, audiovizuális és elektronikus formában létrejött értékeit, hanem kutatóhelyként forrásértékű alapkutatásokat is végez, amelyekkel betagozódik az egyetemi, kutatóhelyi és muzeális hálózatba.

A felek a korábbi informális együttműködést intézményi szintre emelve megállapodást kötöttek 2023. március 27-én, amelynek keretében szakmai együttműködést valósítanak meg az OSZK Kézirattárában őrzött Babits-források közös feldolgozását tekintve. Ez a kezdeményezés megerősíti a két intézmény kutatóinak szakmai együttműködését is. 

 

Az ünnepélyes ceremónia végén T. Kocsis Anita, a MNM Balassa Bálint Múzeum intézményvezetője és G. Tóth Franciska, a ház irodalmi muzeológusa, Babits-kutató elmondták, hogy néhány nap múlva, 2023. április 1-jén az MNM Babits Mihály Emlékháza újra megnyitja kapuit az érdeklődők számára.

Látogatási rend megtalálható és további információ kérhető:

MNM Balassa Bálint Múzeum: www.balassamuzeum.hu

 

Képgaléria