Elítélték a térképtolvajt

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2011/08/25

Az eltűnt térképek Az Országos Széchényi Könyvtár Térképtárából 2000. augusztus 16-a és 18-a között Perry Melvin Nelson angol politológus-filozófus nyolc rendkívül értékes, XVII. században kiadott térképlapot lopott el. E vandál tett miatt hat korábban hiánytalan lapszámú atlaszunk vált csonkává, az okozott kár mintegy 150 millió forint. A bírósági értékbecslő a fenti árat inkább alacsonynak, mint magasnak ítélte. A könyvtár feljelentése alapján Nelsont 2010. szeptember 17-én tartóztatták le az Egyesült Királyságban, magyarországi bírósági tárgyalására 2011. július 5-én került sor.

A korabeli atlaszok, bár nyomtatott művek voltak, de egyedileg, azaz a megrendelő kívánsága szerinti festékekkel és kötéssel készültek. Elvileg a mai antikvár forgalomból az ellopott térképek pótolhatók lennének, ám az eredeti állapot csak a könyvtárból eltulajdonított lapok visszaadásával állhatna helyre. Erre azonban semmi esélyünk, hiszen bár az elkövetőt a Budai Központi Kerületi Bíróság jogerősen 1 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte, az ellopott lapok nem kerültek elő. Az Országos Széchényi Könyvtár az okozott kár részleges megtérítését polgári peres eljárás során kívánja érvényesíteni.

A megcsonkított atlaszok közül például a 11 kötetes Atlas Blaviana minden bizonnyal annak a gróf Nádasdy Ferencnek (1625-1671) készült, akit a Wesselényi Ferenc vezette összeesküvésben való részvételéért 1664-ben fej- és jószágvesztésre ítéltek. Az Országos Széchényi Könyvtárba e kötetek az Esterházyak tatai hitbizományából 1949-ben „érkeztek”, s a gyarapítási naplóban a 16.936 tétel alatt kerültek bevételezésre. E művek a legutóbbi revízió (1997. február 1-től 1998. június 30.) során hiánytalanok voltak.

Perry Melvin Nelson neve – sajnos – nem ismeretlen az európai könyvtárosok előtt. A könyvritkaságok ellen „különös kegyetlenséggel” elkövetett tetteiről az alábbi helyeken (angol nyelven) részletesen olvashatunk: Guardian, Maphistory 1, Maphistory 2.

Az eltűnt térképek: