EODOPEN projekttalálkozó

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/09/25

 

2023. szeptember 21-én és 22-én az OSZK adott otthont az Európai Unió által támogatott nemzetközi projekt éves rendezvényének, a 9. alkalommal megrendezett EODOPEN konferenciának.

Az EODOPEN projekt fő célja, hogy a digitálisan láthatatlan, „rejtett” műveket felhozza a raktárak mélyéről és a nyilvánosság elé tárja. A cél érdekében közvetlenül együttműködik a különböző közösségekkel mind a digitalizálandó források kiválasztása, mind maga a digitalizálás és a projekteredmények bemutatása terén, egyben hozzájárul a könyvtári munkaközösségek teljesítőképességéhez a jogtisztázási kérdések adekvát kezelését illetően. Emellett a projekt alternatív szolgáltatási formátumokkal is operál, hogy a digitális tartalmakat minél szélesebb közönséghez tudja eljuttatni: mindenekelőtt a mobil készülékekre, illetve a vakok és látássérültek számára fejlesztett megoldásokra fektetve a hangsúlyt.

A tizenegy európai országot (Ausztria, Csehország, Észtország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Portugália, Svédország, Szlovákia, Szlovénia) képviselő tizenöt partnerintézményből mintegy hatvan könyvtáros érkezett a nemzeti könyvtárba, hogy két napon keresztül részt vegyen azokon a projektbeszámolókon, workshopokon, előadásokon és megbeszéléseken, amelyek a projekt aktuális állapotáról és a továbbhaladás irányairól szólnak, illetve meghatározzák a projekttagok jövőbeni teendőit.

 

Az OSZK részéről Radó Rita, a Kutatási és Különgyűjteményi Főosztály Kutatásszervezési Osztályának vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd Gerencsér Judit általános főigazgató-helyettes nyitotta meg a rendezvényt.

A konferencia programját Iris Zöttl-Oberbichler, az EODOPEN projektmenedzsere ismertette. A szervezet főbb céljai között nevezte meg a 20–21. században keletkezett irodalmi művek digitalizálását és elérhetővé tételét; a 20–21. század irodalmi műveihez való hozzáférés elősegítését a vakok, látássérültek, valamint a fiatal használói közönség számára, illetve a digitális dokumentumok jogtisztázási kérdéseinek kezelését

A találkozó végén a résztvevők megtekintették a nemzeti könyvtár digitalizáló központját, a könyvtár épületét és kiállításait is.

 

A kezdeményezésről további információk olvashatók a projekt hivatalos magyar nyelvű honlapján, valamint az alábbi blogbejegyzésekben:

A digitális hozzáférés szolgálatában
A hozzáférés (elfojtott) forradalma és az EODOPEN projekt