Essentia in scientia – konferencia és kiállításmegnyitó

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/10/12

 

A régi magyar nyomtatványokat ünnepelte könyvtárunk 2023. október 11-én, Borsa Gedeon Széchenyi-díjas magyar irodalomtörténész, bibliográfus születésének 100. évfordulóján. Bár gyönyörű kort élt meg a régi magyar nyomtatványok kutatóinak doyenje, 2022-ben el kellett búcsúznunk tőle ebben a földi létben.

Tanítványai és tisztelői konferenciával emlékeztek Borsa Gedeon munkásságára, és együtt ünnepelték a Régi magyarországi nyomtatványok retrospektív bibliográfia 5. megjelenő kötetét. A rendezvény egyúttal a Borsa Gedeon életét és az OSZK saját kutatástörténeti hagyományait bemutató kamarakiállítás megnyitója is volt.

 

Az eseményt Rózsa Dávid főigazgató nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, hogy „az RMNy kulturális és szellemi horizontja évtizedek alatt összeforrt a nemzeti könyvtár horizontjával. … Borsa Gedeon egész életében régi könyveink megmentésén dolgozott. Könyveinket és nyomtatványainkat nemcsak fizikai valójukban, hanem könyv-, irodalom- és művelődéstörténeti teljességükben tárta elénk.”

A megnyitó után Garadnai Erika, a Régi Nyomtatványok Tára munkatársa, a kiállítás kurátora elevenítette fel Borsa Gedeon életének leghangsúlyosabb mozzanatait, és méltatta munkáját, azt a tudományos koncepciót, amellyel a határon túli területek is kulturális egységként tudtak és tudnak fellépni, illetve megjelenni.

A konferencián két szekcióban hallhattuk a szakma kiválóságait, köztük számos jelenlegi és egykori munkatársunk előadását is. P. Vásárhelyi Judit, V. Ecsedy Judit, Tóth Anna Judit, Kovács Eszter, Bánfi Szilvia, Perger Péter és Szvorényi Róbert ismertették legújabb kutatásai eredményeiket.

 

A Régi magyarországi nyomtatványok 5. kötete tovább folytatja azt a szellemi hagyományt és tudományos munkát, amelynek régóta otthona a nemzeti könyvtár.

A kézikönyv hamarosan megvásárolható az OSZK könyvesboltjában, illetve megrendelhető a kiadvanytar@oszk.hu e-mail-címen.

Kapcsolódó tartalmaink:

Időszaki kiállítás: Essentia in scientia
A konferencia programja