A film szimbolikájáról tanácskoztak a 23. Semiotica Agriensis konferencián

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/10/16

 

Október első hétvégéjén immár huszonharmadik alkalommal rendezték meg a szemiotikai tudományos világ egyik kiemelkedő eseményét, a Semiotica Agriensist, amelynek idén a film szimbolikája volt a központi témája. 

A Magyar Szemiotikai Társaság, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolája, valamint az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem közös szervezésében 2024. október 4–6-án lezajlott rendezvényen több tucat magyar és külföldi kutató és egyetemi oktató vett részt.

A konferencia különös hangsúlyt fektetett Király Jenő emlékére. A 2017-ben elhunyt filmesztéta és filmtörténész hatalmas szellemi örökséget hagyott hátra. Előadásai és művei nagy hatással voltak a magyar filmtudományra, így az eseményen több előadás is tiszteletadásként szolgált munkássága iránt. Az elhangzott előadásokban a film és a szemiotika több tudományterülettel, így például a nyelvészettel, az irodalomtudománnyal, a kulturális antropológiával és a médiatudománnyal is érintkezett.

 

Deák-Sárosi László filmesztéta, az MNMKK OSZK Történeti Fénykép- és Interjútár munkatársa különösen izgalmas előadással gazdagította az eseményt. „A mozgókép retorikája” címmel tartott előadásában saját elméleti kutatásait mutatta be, amelyben a filmes szimbolizáció szerepét és jelentőségét részletezte. Kollégánk kiemelte, hogy a mozgókép retorikája segítségével a nézők mélyebb betekintést nyerhetnek a filmek szimbolikus tartalmaiba és jelentéstartományába, ezáltal is támogatva a szemiotikai elemzés fontosságát.

A konferencia első napján a tavalyi Semiotica Agriensis tanulmánykötetének bemutatójára is sor került. „A könyv szemiotikája” című kötetben számos tanulmány olvasható, amely bemutatják a könyv mint médium szemiotikai szerepét és jelképiségét.

A kötetben három MNMKK OSZK-s kolléga tanulmánya olvasható: Bessenyei Ágnesé, Deák-Sárosi Lászlóé és Vasné Tóth Kornéliáé.

 

A konferencia részletes programja elérhető az MSZT és az EKKE honlapján.