Főigazgatónk a Tajvani Nemzeti Könyvtárban tartott előadást

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/02/19

Shu Hsien Tseng, a Tajvani Nemzeti Könyvtár vezetője meghívására 2016. február 17-én Dr. Tüske László látogatást tett a Tajvani Nemzeti Könyvtár Régi és Ritka Könyvek Gyűjteményében, majd előadást tartott Nemzeti könyvtári feladatok egy közép-kelet európai országban a 21. században címmel.

Amint arról a Tajvani Nemzeti Könyvtár honlapja beszámol, az OSZK főigazgatójának rendkívül tetszettek a Tajvani Nemzeti Könyvtár Régi és Ritka Könyvek gyűjteményében megtekintett művek, csakúgy, mint a könyvtárban jelenleg látható kézirat-kiállítás, illetve a digitalizált gyűjtemények működése. Előadásában Tüske László bemutatta az Országos Széchényi Könyvtár történetének különböző szakaszait, és beszámolt a magyar nemzeti könyvtár modernizálását célzó tervekről. Főigazgatónk egy rövid filmmel is illusztrálta, milyen sokszínűek és gazdagok az OSZK különböző gyűjteményei.

Számos tajvani kutató, könyvtáros, oktató és hallgató volt jelen az előadáson, amely nagy sikert aratott, és amelybe beszélgetés keretében a hallgatóság is bekapcsolódhatott. Kérdéseket tettek fel az előadással kapcsolatban – többek között – a képeslapok gyűjtésének rendszeréről, „Assisi Szent Ferenc legendája” (Jókai-kódex, az első teljes egészében magyar nyelvű kódex Assisi Szent Ferenc legendájával, Buda, 1440 körül) ) nyelvezetéről, valamint arról, hogy vannak-e ázsiai könyvek és folyóiratok az Országos Széchényi Könyvtár állományában.

2016 októberében és novemberében „A civilizációk lenyomatai” címmel a Tajvani Nemzeti Könyvtár és az OSZK közös kiállítást rendez. Tervek szerint a tárlat a kínai könyvek fejlődését mutatja be majd, illetve felvonultat egy, a civilizáció történetét bemutató sorozatot, amelynek tervezési és kivitelezési munkálatait az Országos Széchényi Könyvtár fogja végezni.

Képes beszámoló az OSZK Tumblr oldalán.