A görög nyelv világnapján versek és dalok töltötték meg a nemzeti könyvtárat

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/02/10

 

2024. február 9-én az OSZK „Alapítók tere” adott helyszínt A görög nyelv világnapja alkalmából a Manolisz Glezosz Iskola szavalóversenyének.

Az OSZK-ban már rendszeresnek mondható eseményen Gerencsér Judit általános főigazgató-helyettes köszöntötte a megjelenteket. Arisztotelészt idézve, a versenyen részt vevő gyerekek számára mintegy üzenetként kiemelte: „Legszebb dolog az igazság, legjobb az egészség, legkedvesebb pedig az, ha az ember elérheti mindazt, amit szeret.” Ezt követően Emmanouil Aposztolakisz, a Görög Köztársaság magyarországi nagykövetének beszéde következett, ezután a Manolisz Glezosz 12 Évfolyamos Kiegészítő Görög Nyelvoktató Iskola igazgatónője, Kakukné dr. Partics Krisztina üdvözölte a résztvevőket, végül Hrisztodoulou Konsztantinosz, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának elnöke mondta el gondolatait megnyitóbeszédében. A rendezvényen a könyvtár képviseletében Lewalt-Jezierski Zoltán, a Főigazgatói Kabinet vezetője is jelen volt.

 

A felemelő, irodalmi ihletettségű programon a versek mellett népdalok is elhangzottak, több mint negyven diák szerepelt a közel száz néző előtt. Minden előadás magas színvonalú volt, a produkciókat a zsűri tagjai – dr. Solti Dóra és Nakosz Konsztantinosz, az ELTE BTK Latin és Görög Tanszékének oktatói – hat kategóriában, korosztályonként értékelték. Zárásképpen cimbalom és gitár kísérte az énekeseket. 

Február 9-e különösen fontos a görög nép és a görög nyelv szempontjából. A 2017 óta megtartott kulturális emléknapot, A görög nyelv világnapját a neves görög költő, a görög himnusz szerzője, Dionüsziosz Szolomosz emléke hatja át, aki ezen a napon hunyt el 1857-ben. A görög nyelv ünnepe alkalmából világszerte számos helyen, így Magyarországon is irodalmi rendezvényekkel várják a görög nyelv iránt érdeklődőket.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szavalóverseny az OSZK-ban

Fotókiállítás nyílt könyvtárunkban