A Hymnus eredetije továbbra is a nemzeti könyvtárban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/06/27

A nagyközönség előtt kevésbé ismert, hogy az Országos Széchényi Könyvtár sokmilliós gyűjteményében vannak dokumentumok, melyek nem a Könyvtár tulajdonát képezik. Az pedig szinte egyáltalán nem ismert, hogy egyik legnagyobb nemzeti ereklyénk, a Hymnus kézirata is ezek közé tartozik.

Kölcsey Ferenc kéziratai, halálát (1838) követően, félárva unokaöccsének, Kölcsey Kálmánnak tulajdonát képezték, ám kiskorú lévén, a kéziratok további sorsát illetően édesanyja, özv. Kölcsey Ádámné, Szuhányi Josephine járt el. Az értékes hagyaték a következő évtizedekben több részre szakadt, kerültek dokumentumok az Akadémia és a Széchényi Könyvtár tulajdonába, ám az értékes verskéziratok egy kötege a család tulajdonában maradt, köztük a Hymnus is. Ez utóbbinak sorsáról a 20. század közepéig semmit sem tudott az irodalomtudomány, lappangott. Ekkor, 1944 nyarán, a megőrzés felelősségétől indíttatva helyezte el letétként Kölcsey oldalági leszármazottja, László Magda a pótolhatatlan kéziratot az Országos Széchényi Könyvtárban, ahol azóta is őrizzük.

A tulajdonos család a nemzeti ereklye megőrzése iránti felelősségtől indíttatva egykori döntését megerősíti, és 2017. július 3-án 13 órakor az Országos Széchényi Könyvtár épületében a Felek – a család képviseletében Fáy Péter, az Országos Széchényi Könyvtár képviseletében Tüske László főigazgató – ünnepélyesen aláírják a megújított Letéti szerződést. Ez alkalommal magát a Hymnus kéziratát is megtekinthetik az érdeklődők.

Helyszín: Budavári Palota F épület, VI. emelet, Díszterem

Az esemény sajtónyilvános és regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékukat jelezzék a pr@oszk.hu címen.

Az Erkel Ferenc tematikus honlapunk Himnuszról szóló oldala


Az esemény képes beszámolója

Videó a Youtube-csatornánkon