Kollégánk, Illyés Boglárka művelődéstörténész előadása a párizsi Saint-Saëns-konferencián

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2021/10/20

Illyés Boglárka, az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárának kutatója, a Zeneműtár vezetője részt vett a Saint-Saëns, d’un siècle à l’autre, Héritage ‒ Réception ‒ Interprétation című, a francia zeneszerző halálának centenáriuma alkalmából 2021. október 6. és 8. között, Párizsban rendezett nemzetközi konferencián. A tudományos tanácskozás a párizsi Institut de recherche en musicologie (IReMus), a francia nemzeti könyvtár (Bibliothèque nationale de France, BnF) és a Société Camille Saint-Saëns együttműködésében valósult meg. A részletes program itt tekinthető meg.

A konferencia azt a célt tűzte maga elé, hogy a Saint-Saëns személyével, munkásságával, életművével és szellemi örökségével kapcsolatos tudományos munkák ösztönzésével megújítsa a művészről alkotott képet, ezzel lehetővé téve recepciójának átfogó értékelését, egyszersmind  az új kutatási irányok bemutatását. A plenáris előadásokat ‒ a kutatás aktuális helyzetéről és további feladatairól ‒ Marie-Gabrielle Soret, a BnF Zenei osztályának főkönyvtárosa és Fabien Guilloux, az IReMus munkatársa, továbbá Thierry Escaich zeneszerző és a hangszeres művek összkiadásának főszerkesztője, Michael Stegemann tartotta. A 19 szekcióelőadás fő témái Saint-Saëns klasszikusságának, illetve modernségének kérdése, a régebbi korok zenéjével való kapcsolata, egykorú és halála utáni fogadtatása, valamint életművének utóélete voltak.

Kollégánk „Camille Saint-Saëns et sa réception en Hongrie de 1876 à 1918” [Camille Saint-Saëns magyarországi recepciója 1876 és 1918 között] című, Saint-Saëns egykorú magyarországi fogadtatásának mérföldköveit bemutató előadása a „Saint-Saëns alakja és emlékezete” nevű szekcióban, Mathias Auclair, a BnF Zenei osztályának vezetője elnöklete alatt hangzott el október 8-án, a BnF François Mitterrand Könyvtárában. A francia nyelvű előadás az IReMus és a BnF YouTube-csatornáján is elérhető lesz.

A háromnapos konferencia programját egy Saint-Saëns dalaiból és kamarazenei műveiből rendezett hangverseny zárta le, és a BnF „Saint-Saëns : un esprit libre” című életmű-kiállításának vezetett megtekintése egészítette ki.