Irán budapesti nagykövete látogatást tett az OSZK-ban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2012/02/02

2012. február elsején hivatalos látogatást tett az Országos Széchényi Könyvtárban Őexcellenciája Saeed Seyed Agha Banihashemi, az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövete.

Saeed Banihashemi tudós-nagykövet: mielőtt a diplomáciai pályára lépett volna, matematika professzorként és tudománytörténészként is dolgozott az Imam Hussain Egyetemen.

Látogatása alkalmából a nagykövet a Korán reprezentatív kivitelű, kétnyelvű kiadását ajándékozta a magyar nemzeti könyvtárnak.

A Dr. Sajó Andreával folytatott megbeszélésen szóba kerültek időszerű kulturális kérdések, és felmerült annak a lehetősége is, hogy komolyabb együttműködés kezdődjön a két ország nemzeti könyvtárai között. Saeed Banihashemi elmondta, hogy az iráni nemzeti könyvtárban található, felbecsülhetetlen értékű kéziratok digitalizálása és webre vitele jó ütemben halad. Az OSZK főigazgatója megerősítette, hogy lehetőséget lát az együttműködésre digitalizálási programok, kiállítás-rendezés, továbbá szakmai tapasztalatcsere területén.

A Budapestre akkreditált iráni nagykövet munkalátogatásra hívta meg Dr. Sajó Andreát az iráni nemzeti könyvtárba; a meghívást az OSZK főigazgató-asszonya elfogadta. Saeed Banihashemi az Országos Széchényi Könyvtár Apponyi-termében perzsa kéziratokat, térképeket, valamint a könyvtár törzsgyűjteményéből származó perzsa könyvritkaságot végül egy perzsa témájú hungarikumot: Zalánkeményi Kakas István, Báthory Zsigmond erdélyi fejedelem követe perzsa útleírásának első kiadását tekintette meg - majd a látogatás végén – szimbolikus lépésként – beiratkozott a magyar nemzeti könyvtárba.