Jubileumi Ora et Ars szimpózium és történeti tudományos konferencia Trencsén városában

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/06/12

Trencsén városa idén is megrendezte az Ora et Ars című nemzetközi szimpóziumot, amelyen a képzőművészet, az irodalom és a zene területén alkotó neves kortárs művészek mutatták be alkotásaikat. A 2024. június 11-i esemény részeként helytörténeti tudományos konferenciára is sor került, amelyen munkatársunk, Kovács Eszter adott elő.

A konferencia idei különleges jelentőségét Szkalka (Vágsziklás) bencés kolostor alapításának 800 éves évfordulója adta. A történeti szekció témája ehhez igazodott a Bencések Szkalkán 1224–2024. X. „Ablak a történelemre” (Benediktíni a Skalka 1224–2024. X. ročník odborného historického seminára „Okno do histórie”) című történeti tudományos ülésszakkal.

A trencséni Michal Rešetka könyvtárban megrendezett eseményen a szervezők különféle tudományágak, például a történettudomány, a néprajz, a régészet és az irodalomtudomány képviselőit szólították meg Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból és Magyarországról.

Hazánkból egyedül Kovács Eszter, könyvtárunk Régi Nyomtatványok Tárának munkatársa vett részt az ülésszakon Trencséni Múzsa. Cseh és szlovák verses emlékek a 17. századi trencséni nyomtatványokban (Trenčiánská Múza. České a slovenské veršované památky v trenčínských tiscích v 17. století) című előadásával, amelyben néhány eredeti szöveget is bemutatott.

A konferencia előadásai szerkesztett változatban várhatóan néhány héten belül a konferenciával azonos című kiadványban fognak megjelenni.