Keresztury 120 konferencia

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/09/06

 

2024. szeptember 5-én Keresztury Dezső születésének 120. évfordulóját ünnepelték szakmai előadásokkal és visszaemlékezésekkel a nemzeti könyvtárban. Keresztury Dezső, aki az Országos Széchényi Könyvtár tudományos főosztályvezetője volt, különösen jelentős szerepet játszott a magyar kulturális élet alakításában.  

 

A konferencia ünnepélyes megnyitóján Rózsa Dávid, az MNMKK OSZK főigazgatója, valamint Horváth László, az ELTE Eötvös József Collegium igazgatója köszöntötték a megjelenteket. Kiemelt díszvendégként Buzási Ádám, Keresztury Dezső jogörököse is részt vett az eseményen. Sinkovits-Vitay András színművész videófelvételről üzent a hallgatóságnak; a színművész ifjúkorától családi barátság révén jó kapcsolatot ápolt Keresztury Dezsővel. 

Az esemény programja három szekcióban zajlott, amelyekben az előadók Keresztury Dezső életének és munkásságának különböző aspektusait mutatták be. 

 

Az első szekcióban Gyimesi Endre, a Keresztury-emlékbizottság elnöke tartott előadást Apa és fia. A két Keresztury és Zalaegerszeg címmel, melyben a Keresztury család és Zalaegerszeg város kapcsolatát tárta fel. Ezután Földesi Ferenc, az MNMKK OSZK Kézirattár vezetője Babits, Basch, Belia – és Keresztury. A Babits-kiadás nehézségei című előadásában a Babits Mihály-életműkiadás kihívásairól beszélt, különös tekintettel Keresztury Dezső közreműködésére. A szekciót Varga Emese, az MNMKK OSZK munkatársa zárta A digitális filológia lehetőségei a Keresztury-fond kutatásában című előadásával, ahol a digitális technológia lehetőségeit vázolta a Keresztury-hagyaték feldolgozásában. 

 

A második szekcióban Ujváry Gábor, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgató-helyettese tartott előadást Keresztury Dezső Berlinben címmel, amelyben Keresztury berlini éveit és az ottani kulturális életben betöltött szerepét mutatta be. Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár főkönyvtárosa Keresztury Dezső szerepe Madách Imre drámáinak színpadra állításában című előadásában Keresztury irodalmi és színházi tevékenységére helyezte a hangsúlyt. A szekciót Kis Domokos Dániel, az MNMKK OSZK kutatója zárta Keresztury Dezső, a poeta doctus az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárában című előadásával, ahol Keresztury mint költő és irodalmár, valamint a Színháztörténeti Tárhoz fűződő kapcsolata került a középpontba. 

balfekvo

 

A harmadik szekció a művészet és Keresztury Dezső kapcsolatára összpontosított. Szücs György, a Közép-európai Művészettörténeti Kutatóintézet főmuzeológusa Keresztury Dezső és Mágori Vargha Béla festőművész baráti kapcsolata címmel tartott előadást, ahol a két művész közötti barátság történetét tárta fel. Bán András fotótörténész Európai pillanatok című előadásában a fotóművészet és az európai kultúra találkozási pontjaira világított rá. A konferenciát Tóth Károly, a Közép-európai Művészettörténeti Kutatóintézet archívumi és dokumentációs igazgatóhelyettese zárta Keresztury Dezső és Egry József kapcsolata című előadásával, amelyben a festő és az író közötti kapcsolat művészettörténeti vonatkozásait elemezte. 

A konferencia méltatta Keresztury Dezső életművét, megemlékezett örökségéről és új perspektívákat nyújtott a róla szóló kutatásokhoz. Az esemény hozzájárult ahhoz, hogy Keresztury munkássága a jövő generációi számára is fennmaradjon.

Az esemény koszorúzásokkal folytatódott Keresztury Dezső lakóházánál és sírjánál.

 

 

További képek 

 

Kapcsolódó tartalmak: 

A konferencia programja

Szabadon hozzáférhetővé vált Keresztury Dezső életműve a MEK-ben