Kiállítások, játékok, izgalmak: családi élménnyé vált a nemzeti könyvtár

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/05/11

 

A nemzeti könyvtár ismét egész napon át tartó rendezvénnyel fogadta az érdeklődőket, családbarát programokat kínálva. A könyvtári épületsétán az intézmény izgalmas történetét és az eredeti királyi palota egy-egy részletét ismerhették meg a látogatók, a raktársétán pedig az egyik toronyraktárban néhány féltve őrzött kincsünket is megmutattuk a kíváncsi résztvevőknek.

Felejthetetlen izgalmakat kínált még a Széchényi-kód szabadulószoba is, ahol a felnőttek és a nagyobb gyermekek csapatot alkotva rejtélyeket kutathattak korabeli források segítségével.

A gyermekeket az Északi olvasóteremben tartott kézműves-foglalkozás mellett a Homo-ludens.hu Egyesület játszósarka fogadta, ahol ügyességi, nyelvi és irodalmi játékokkal, jelvénykészítő géppel, valamint óriási kvíz szerencsekerékkel várták őket a játékmesterek.

 

A Gondosdesign jóvoltából működtetett játszóházban corvinaminta ihlette, arab ornamentikát idéző és fraktálszerű kirakók várták a gyermekeket, illetve játékos felnőtteket. Az önkifejezés eszközeként az óriási méretű kirakódarabok akár saját kompozíciók, önálló alkotások létrehozását is lehetővé tették.

Két kiállításunk is számos látogatót fogadott. Az áprilisban nyílt Az idő arcai című kiállításunk innovatív módon, a gyermekek számára is élvezhetően, kalendáriumok, krónikák, képeslapok mellett kézzelfogható és digitális különlegességek segítségével mutatta be az időhöz való viszonyunkat.

A magyar portréfényképezés kezdetei az 1840–50-es években című időszaki tárlat különleges technikájú fotográfiákat tárt a látogatók elé, akik az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kora embereinek arcvonásait fürkészhették. A tárlathoz kapcsolódóan sziluettfotózással és régi fényképek alapján készült kirakójátékokkal is vártuk a látogatókat.

Az OSZK egyik kiemelt feladata, hogy a magyar kulturális örökség ránk bízott értékeit megmutassa a nagyközönségnek.

 

Köszönjük mindenkinek, aki ellátogatott a családok napjához kapcsolódó,
egész napos nyílt napunkra. Örömünkre szolgált, hogy megismertethettük
a nemzeti könyvtár kincseit a programokon részt vevőkkel.

 

Kapcsolódó tartalom:

A Családok napja programja