Kiállítások, zenés produkciók, árverés, épületséta – a Múzeumok éjszakáján ismét egyedi élményekkel vártuk látogatóinkat

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/06/25

Múzeumok éjszakája 2024

 

Az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) délután 4 órától hajnali 2 óráig családbarát, szórakoztató programokkal, érdekességekkel találkozhattak látogatóink. A különleges éjszakát a Feledi Project táncszínházi előadása nyitotta meg, a performansz a főbejáratnál volt látható.

 

Az idei év rendhagyó, mivel a könyvtár északi olvasóterme nemcsak könyvekkel, hanem dalokkal is megtelt. A Mindig az a perc című előadás Orbán Bori énekével, Pánczél Kristóf zongorajátékával francia és magyar sanzonokat varázsolt a közönségnek. A Kossuth-díjas Nagy-Kálózy Eszter Ne kérdezd, ki voltam! című önálló estje Karády Katalin dalait hozta el a könyvtár falai közé. Éjfélhez közeledve a Puskás, a musical dalaiból kaptak ízelítőt a jelenlévők, amelyek a Puskás-életrajz fontos állomásait idézték meg. A ledfalon látható vizuálokkal tarkított előadás dalai között a musical producere, Szabó László beszélgetett a művészekkel a darabról.

 

A könyvtárunk titkos zugaira kíváncsiak vezetett épületsétán vehettek részt, valamint toronyraktárainkban is barangolhattak. A kreatív kihívásokra vágyókat a Gondosdesign jóvoltából óriási kirakó várta, a Homoludens.hu egyesület játszósarka pedig kézműves-foglalkozásokat és kreativitásfejlesztő játékokat kínált. A programokat tovább színesítette az OSZK katalógusterében található gombfoci, a meditatív rajzolás és az ékszervásár. Régi és új könyvek, hírlapok, térképek, plakátok és más érdekességek várták új tulajdonosaikat az árverésen, de aki nem kívánt licitálni, 300 forintért vásárolhatott könyvritkaságokat a Vegye-vigye! könyvturkálóból. Közép-Európa legnagyobb és legmodernebb digitalizáló központja is népszerű volt a vendégek körében, és a Széchényi-kód nevű játékos szabadulószobából is kijutott mindenki.

 

Közkedveltek voltak a kiállítások is. A labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt látogatható Minden idők focija című kiállítás az OSZK dísztermébe csalogatta a futball iránt érdeklődőket, ahol több rendhagyó tárlatvezetésben is része lehetett a jelenlévőknek. Sok vendéget vonzott Az idő arcai időszaki kiállítás, amelynek tárgyai, dokumentumai arra emlékeztették a látogatókat, hogy ne veszítsük szem elől az értékes pillanatokat. A kurátori bemutatók mellett ezen a helyszínen Zsoldos Endre csillagász szakértő tartott tárlatvezetést.

 

Az emberi arcz megörökítése című kiállítás a 19. századi magyar portréfényképészet különlegességeit kínálta. A Múzeumok éjszakájának látogatói megtekinthették többek között Egressy Gábor és fiai dagerrotípiáit, színezett sópapírfelvételeket a fotográfia hőskorából és a Magyar Tudományos Akadémia tudósairól 1865-ben készített különleges fényképalbumot.

 

A Múzeumok éjszakáján az Országos Széchényi Könyvtárban 1926 vendéget üdvözölhettünk. A zirci Ciszterci Műemlékkönyvtárban 705, míg az Országos Idegennyelvű Könyvtárban 129 látogató tette tiszteletét. A nap folyamán 102 fő iratkozott be könyvtárunkba, és hetvenen hosszabbították meg tagságukat.

 

Nagyon köszönjük mindazoknak, akik érdeklődésükkel és látogatásukkal megtisztelték intézményünket, és bízunk benne, hogy ezen a különleges, varázslatos éjszakán egyedi élményekkel gazdagodtak a nemzeti könyvtár falai között.