Kínai delegáció az OSZK-ban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/07/23

 

A China–CEEC (Central and Eastern European Countries) Curators’ Forum of Libraries Union könyvtárszakmai fórum Kínai Titkárságának képviselői tettek szakmai látogatást az OSZK-ban.

2024. július 11-én a nemzeti könyvtárba látogatott a CEEC Curators’ Forum of Libraries Union Kínai Titkárságának főtitkárhelyettese, a Kelet-Kínában található, 10 milliós népességű Hangcsou város könyvtárának igazgatóhelyettese, Hu Fang asszony, továbbá könyvtáros kollégája, Ho Hsziaohszi asszony, valamint Li Csieling kulturális és oktatási ügyekért felelős követségi titkár.  

A delegációt Rózsa Dávid főigazgató, Gerencsér Judit általános főigazgató-helyettes és Lewalt-Jezierski Zoltán főigazgatói kabinetvezető fogadta. A találkozón a vendégek megismerhették az OSZK küldetését, feladatait, a könyvtár történetét, működését, illetve legfontosabb és legújabb könyvtári innovációit.  

Szóba kerültek a könyvtárak közötti jövőbeni lehetséges kapcsolódási pontok, a jövőbeli közös lehetőségek, valamint a 2023. október 21. és 24. között Kína híres történelmi és kulturális városában, Nanking könyvtárában rendezett harmadik nemzetközi könyvtárszakmai fórum is, amelyen Rózsa Dávid és Lewalt-Jezierski Zoltán képviselte Magyarországot. 

 

Az egyeztetést követően a delegáció körsétát tett az épületben, megtekintette a Vershaza című kiállítást, amely a nemzeti könyvtárban őrzött, emblematikussá lett verseink – a Himnusz, a Szózat, a Nemzeti dal – kéziratát és legfontosabb szövegkiadásait állítja középpontba. A vendégek bejárták Az idő arcai időszaki kiállításunkat, valamint az OSZK dísztermében található, futballtémájú filmekkel, plakátokkal, kéziratokkal és tárgyakkal kapcsolatos, a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság alkalmából felállított beltéri tárlatot

A találkozó folytatásaként Kukár Barnabás Manó, a Gyűjteménymegőrzési Főosztály főosztályvezető-helyettese mutatta be a könyvtár digitalizáló felszereltségét és tevékenységeit a vendégeknek, akik betekintést nyertek a digitalizálás összetett feladataiba, valamint a kötelespéldányok feldolgozásának folyamatába.  

Végezetül Kőrösi Csilla és Laskai Anna, a Kutatási és Különgyűjteményi Főosztály munkatársai mutattak meg vendégeinknek néhány, a kínai kultúrához kapcsolódó, az OSZK-ban őrzött különleges kincset. 

 

További képek