„Könyvtár, ami összeköt”

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/09/26

 

A Magyar Országgyűlés házelnöke 2023-ban is meghirdette a Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése – „Könyvtár, ami összeköt” című pályázatot. Az ösztöndíjprogram célja, hogy elősegítse a fiatalok tapasztalatcseréjét, szakmai együttműködését, kapcsolatépítését. Az Országgyűlési Könyvtárban eltöltött két hét alatt a résztvevőknek lehetőségük van a közös munkavégzésre, a magyarországi könyvtári rendszer megismerésére, egy teljes körű szakmai továbbképzésre, valamint a saját könyvtárosi tevékenységük bemutatására.

Ebben az évben 2023. szeptember 17-től 30-ig tart a program, amelyen tíz fő, köztük a nemzeti könyvtár két munkatársa, Feke Eszter és Kovács Gergő és is részt vesz. A csoport 2023. szeptember 25-én a könyvtárunkban folyó magas szintű szakmai munkába nyert bepillantást.

 

Gerencsér Judit általános főigazgató-helyettes köszöntője után az ösztöndíjasok épületsétán vettek részt, majd a digitalizálási tevékenység sokrétű folyamatát ismerhették meg elméletben és gyakorlatban egyaránt a digitalizáló központban. Ezt követte a Digitális Bölcsészeti Központ, majd a Könyvtári Intézet bemutatkozása, végül a különgyűjtemények részéről a Széchényi-szabadulószoba kialakításáról és történetéről mesélt Feke Eszter munkatársunk. A szabadulószobát, az OSZK nyílt napjainak egyik legnépszerűbb programját a nap zárásaként a könyvtáros kollégák ki is próbálhatták.

 

További képek