Kollégáink előadásai az ELKH BTK Irodalomtudományi Intézet konferenciáján

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/02/24

 

Az OSZK Kulcsár Péter Historiográfiai Kutatócsoportja közel teljes létszámban mutatkozott be az ELKH BTK Irodalomtudományi Intézet „A Bibliotheca Scriptorum Medii Recentisque Aevorum sorozat, a hazai neolatin szövegkiadások műhelye” című konferenciáján 2023. február 22-én. 

Kasza Péter, a kutatócsoport vezetője, előadásában a kánon kérdését járta körül (Hogyan módosítsuk a kánont? Két elfeledett Habsburg-udvari történetíró a BSMRAe hasábjain), Szebelédi Zsolt pedig arra mutatott rá, hogy milyen nehézségek adódhatnak egy kézirat kritikai kiadásakor (A Szerémi-kézirat új kritikai kiadásának problémái). Nagy Gábor egy készülő új Zermegh-kiadás előkészületeiről és a fennmaradt nyomtatványok filológiai problémáról beszélt (Egy új Zermegh-kiadás hasznáról), végül Petneházi Gábor a Kasza Péterrel közös Brutus-kutatásaikba avatta be a népes közönséget (Brutus magyar történetei. A Rerum Ungaricarum libri szöveghagyománya).  

A kutatócsoport tagjai közül Kasza Péter és Petneházi Gábor legközelebb a bécsi Collegium Hungaricumban ismertetik a Brutus-filológia újabb eredményeit 2023. március 9-én német nyelven tartoandó közös elődásukban. Az előadás címe: Die verlorene und wiederentdeckte ungarische Geschichte von Gian Michele Bruto.

A kutatócsoport 2021-ben alakult a nemzeti könyvtár támogatásával azzal a céllal, hogy kutassa, fordítsa, feldolgozza a 15–17. századi latin és magyar nyelvű historiográfiai irodalmat.